„РАЗИГРАНО ПЕРО” ОБЕЛЕЖИЛО СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

„Разиграно перо”, литерарна секција наше школе, обележила је Светски дан поезије 21. март јавним часом у амфитеатру школе.

Богат програм јавног часа (двочаса) припремиле су и реализовале руководитељке секције Лидија Марић Јовановић и Соња Миловановић заједно са члановима „Разиграног пера”.

Јавни час започет је кратким предавањем о историјату, значају и циљевима обележавања Светског дана поезије који је пратила богато илустрована презентација.

Други део програма био је посвећен промоцији књиге бивше чланице „Разиграног пера” Марије Јеремић, сада ученице I године средње медицинске школе. Прву збирку поезије „Немири капута плавог” представила је Маријина менторка Соња Миловановић кроз разговор о настанку и заједничким напорима на издавању књиге, тематско-мотивској и стилској структури збирке. Током разговора о песмама путем презентације представљен је и Маријин четворогодишњи рад у „Разиграном перу”, успеси и многобројне награде освојене на републичким и међународним литерарним конкурсима, као и већ објављене песме у зборницима поетских фестивала. У оквиру промоције песме из збирке говориле су млада песникиња и њена менторка уз неколико музичких интермеца чланова литерарне секције који похађају и музичку школу. Одабране класичне композиције свирали су нам: Момир Лончар VII2 (гитара), Растко Марковић VI3 (хармоника) и Нађа Бркић V2 (клавир). Промоција збирке завршена је разговором младе ауторке са присутним ученицима који су желели да сазнају одакле црпи инспирацију и како проналази теме за своје песме, колико су јој значила многобројна признања која је освојила, колико јој је помогао рад у литерарној секцији, да ли припрема нову збирку песама…

Програм је настављен представљањем најуспешнијих чланова „Разиграног пера”. Једанаест одабраних литерараца читало је своје награђене песме са републичких и међународних конкурса и фестивала. Своје најбоље радове, док су се на видео биму смењивале фотографије њихових признања, представили су: Нађа Бркић V2, Милица Лазић V2, Маријана Томашевић V3, Милица Мацура V4, Јована Мијаиловић VI3, Андреј Вукашиновић VI3, Ирина Којић VI3, Калина Томашевић VII1, Анита Проданић VIII2, Мартин Микић VIII2 и Ана Радовановић VIII2.

Обележавање Светског дана поезије завршено је најлепшим песмама светске књижевности које су говорили чланови секције, победници школског такмичења рецитатора.

Јавном часу присуствовали су: директорка Биљана Жујовић, заменица директорке Верица Адамовић Тешић, библиотекарка Марина Пажиновић, колегинице: Јелена Бајић, Ива Јеремић, Љиљана Јеремић, Данијела Терзић, Снежана Трајковић, родитељи и више од 60 ученика од 5. до 8. разреда.

Литерарна секција „Разиграно перо”