Подмладак Црвеног крста у одмаралишту Митрово Поље

Црвени крст Србије, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, обезбедио је средства за боравак деце у одмаралишту Црвеног крста Александровац ‒ Митрово Поље. Деца која су обухваћена опоравком су били учесници Школе подмлатка Црвеног крста.

Школе подмлатка Црвеног крста представљају један од начина анимирања деце да активно учествују у хуманитарном раду ширењем знања о вредностима које заступа Црвени крст и промоцијом солидарности. Рад са децом одвија се у мањим групама, у складу са интересовањем сваког детета. Овим активностима Црвени крст постиже видне резултате који се огледају кроз побољшану социјализацију деце, едукацију, развијање креативности, као и кроз овладавање животно корисним вештинама.

Црвени крст Лајковца омогућио је нашој школи да формирамо групу од 24 ученика узраста од 7 до 14 година који су били учесници Школе подмлатка Црвеног крста у периоду од 13. до 22. октобра 2023. године. Васпитач ове групе била је учитељица Марија Јовановић, која је била и њихова подршка током овог десетодневног боравка у одмаралишту.

Са децом су програмске активности Црвеног крста и друге забавне активности реализовали едуковани млади волонтери Црвеног крста. Концепт школе подмлатка обухвата едукативни програм за децу који укључује релевантне теме из различитих области рада Црвеног крста: Ширење знања о вредностима које промовише и заступа Црвени крст, указивање прве помоћи, реалистични приказ повреда, стања и обољења, промоција хуманих вредности, превенција трговине људима, и промоција здравијих животних стилова.

Организовали су се и програми додатних радионица за децу из области ликовног, музичког и драмског стваралаштва… и других области које одговарају интересовањима деце. Радионице су тематски обађивале релевантне области рада у Црвеном крсту и вредности које промовише Црвени крст.

Школа подмлатка укључује и вечерњи забавни програм едукативног карактера у коме су деца учествовала и имала прилику да пред вршњацима прикажу своје вештине и таленте.

Ученици су се вратили са лепим утисцима и надом да ће можда опет моћи у истом саставу  да посете исто одмаралиште, а њихов васпитач Марија Јовановић нам је пренела утиске, она каже: „Када уђете у двориште Одмаралишта, дочекаће вас људи који заједничким радом, свакодневним договором и слогом показују да једно дечије одмаралиште, у једном малом месту на планини Гоч,  може да пружи осећај добродошлице, разумевања за дечије потребе, удобност, топли оброк и осмех на лицу. Људи који желе да се осећате пријатно док сте тамо, да узврате указано поштовање, поштовање које су им ученици наше школе показали. 

Живимо у времену када сви радимо и немамо времена за друге, али и поред тога, захваљујући добрим колегама у нашој школи и родитељима, којима је  васпитање и усађивање  правих  вредности код своје деце приоритет, ученици наше школе су доказали да су са пуним правом били изабрани да буду гости Одмаралишта Црвеног крста Александровац – Митрово Поље.“

Аутор текста Соња Миловановић, координатор Подмлатка Црвеног крста ОШ „Миле Дубљевић“