Обележен Дан бундеве

Бундева (лат. Cucurbita pepo) једногодишња је биљка пузавица из фамилије бундева, чији се крупни плодови користе у људској исхрани, а семена се сматрају лековитим. Овој фамилији припада и друго поврће које се користи у свакодневној људској исхрани, попут лубенице и краставца. Пореклом је из Америке, а данас је широко распрострањена по целом свету. Често се гаји по вртовима и њивама. Богата је витамином А, садржи и витамине Ц, Е и скуп витамина Б, а од минерала садржи калијум, гвожђе, цинк и бакар. Пулпа је посебно слатког укуса, што је нарочито изражено при печењу. Зато је веома распрострањена у кулинарству.

У нашој школи 26. октобра 2023. године обележен је дан бундеве. Ученици од 5 до 8 разреда су са наставницима  биологије припремили јесењу изложбу која је изложена у холу школе. Изложба садржи: кукурузовину, сламу, шишарке, тиквице, бундеве разних врста и величина, кестење, жиреве, пшеницу, орахе, ћилиме и страшило. Поред изложбе ученици су изводили оглед са бундевом, проучавали животни циклус бундеве и засадили семенке бундеве.

Циљ обележавања дана бундеве је да се скрене пажња ученика на ову веома здраву биљку која је богата минералним материјама и влакнима. У месецу октобру обележава се и недеља правилне исхране, бундева садржи драгоцене хранљиве материје, а често је занемарена намирница и нема је довољно у исхрани ученика. Наша школа придаје велику важност подизања свести ученика о здрављу и здравим стиловима живота.

Подносиоци извештаја:

Александра Јагодић
Јелена Радивојевић
Гордана Машић