Обележен Дан јабука

Јабука је врста дрвенасте биљке из породице ружа. Јабука је листопадно дрво и њен плод сазрева крајем лета и током јесени. Постоји преко 7500 сорти јабука. Домаћа јабука је настала у централним деловима Азије. Осим што је укусна, јабука спада у веома корисне намирнице. Богата је витаминима Ц, А, Е и садржи комплекс витамина Б. У светској производњи воћа јабука заузима прво место, зато је обично и зову краљицом воћа. Двадесетпрвог октобра 1990. године у Уједињеном Краљевству први пут је обележен дан јабуке.

У нашој школи у здравом окружењу основци свакодневно негују здраве навике, овог пута је то било обележавање дана јабука. Ученици шестог разреда су са наставницом биологије, обележили дан јабука кроз радионицу и експеримент.

Ученици су правили пано, посматрали плод јабуке лупом, правили живи препарат, са којим су вежбали микроскопирање и посматрали живе ћелије под микроскопом. За експеримент коришћене су јабуке, тегле, сирће, вода и уље. Ученици су седам дана пратили експеримент, процес оксидације јабука и развој микроорганизама.

Циљ обележавања дана јабуке био је да се укаже на добробит конзумирања јабука али и да се скрене пажња ученицима на важност микроорганизма и утврде и продубе знања о морфологији и физиологији биљака.

Подносилац извештаја

Гордана Машић