Географија кроз игру

У оквиру редовног часа географије наставнице Снежане Вићентић на тему „Утицај индустрије на животну средину и рециклажа“, ученици шестог разреда ИО „Бајевац“ веома су се заинтересовали за тему „од старог ново“, односно „бирам да рециклирам“. Тако смо дошли на идеју да један час посветимо управо рециклирању и да од свакаквих материјала, које би иначе бацили, направимо играчке. Тако су настали роботи, ајкуле, гусенице, чак и једна „касица прасица“!

Све радове смо изложили на једном столу у учионици, а наставници су ти који ће „гласати“ за, по њима, најбољи рад. Рад са највише гласова, уз адекватно знање о индустрији и рециклажи, биће оцењен на часу географије.

А у „касицу прасицу“ ћемо током овог полугодишта сакупљати ситан новац који ћемо уплатити на рачун неког детета у фондацији „Буди хуман“!

„Једном показати вреди више него 100 пута казати“, тако су нам увек говорили, те смо на часу географије код ученика петог разреда ИО „Бајевац“ у оквиру утврђивања лекције „Вулкани и земљотреси“, одлучили да од различитих материјала направимо вулкане, а потом симулирамо вулканску ерупцију.

Наставница је донела пипете и остали потребан материјал, а мали научници су били одушевљени реакцијом соде и сирћетне киселине, којој су додате боје за колаче и течност за посуђе.

Остатак часа смо искористили да попричамо о земљотресима и да покажемо начине како се све можемо заштити уколико нас задеси земљотрес у затвореној просторији.      

Деца су врло заинтересована за овако „практичнији вид наставе“, брже и лакше усвајају градиво, те ћемо убудуће практиковати више сличних часова.

Ауторка текстова,

 наставница географије Снежана Вићентић