Школска слава 2022/2023 године

ЗНАМЕЊА ТВОЈА НА НЕБУ СЈАЈЕ

„Да ли си слутио, ил' можда знао
колико ће твоје име да траје,
због оног што си свом роду дао
знамења Твоја на небу сјаје...

И име лепо што доби од мајке,
замени обичним и меким - Сава,
ал' прво звучно као из бајке
надрасте из другог - небеска слава!

И светли то име на прамцу брода,
небеском пучином и јава и траг
за све будуће из твога рода

учитељ вечни - кô отац драг,
Православље утка у нашу бит -
векова наших црвену нит!“ 

Највећа радост током прославе Савиндана је чин ломљења славског колача у којем, са свешетеницима, учествују и ученици. За њих је то велика част.

У Oсновној школи „Миле Дубљевићˮ Лајковац богатим програмом, чију су основу чинили игрокази, рецитације и песме, ученици и наставници, уз славски обред, прославили су  школску славу Светог Саву. Кличући првом српском архиепископу и утемељивачу школства, светосавци су показали сву своју креативност, стваралаштво и таленте и поручили да ће увек следити трагове великана.

Прослава је почела ломљењем славског колача. Домаћин овогодишње славе била директорка Биљана Жујовић,  која је за наредну годину славу пренела учитељици Маријани Селенић.

Након ломљења славског колача Химном Светом Сави почео је програм обележавања школске славе. Директорка школе честитала је свима празник и пожелела да га прослављамо још много година у миру, здрављу и срећи. Наглашавајући да:

„Захвални смо Светом Сави на вредностима за које се изборио, које нам је даривао и на свему чему нас је научио. Време пролази, али неке ствари се не мењају, још увек смо на Савином путу и ми данас као и наш народ пре осам векова.

Ми имамо одговоран задатак, задатак образовања и васпитања  будућих генерација које ће бити стубови наше земље, они који ће је чувати, градити и стварати неку бољу будућност за неке нове будуће генерације.

Нема лепшег позива од просветног, али ни тежег и одговорнијег, јер учитељи и наставници у сваком свом ученику виде будућег лекара, рудара, архитекту, уметника, учитеља, професора, књижевника, дизајнера, пекара… виде оне који ће знати и умети; а ученици виде у нама оне који им откривају важност учења и уче их да је знање важно и да се  никад није могло трајати без знања. Ми желимо ђаке који знају да нико не може да учи уместо њих самих, који су свесни да су најодговорнији за сопствено образовање. Зато тај наш посао некада личи на судар генерација, на тешку борбу, али знамо да су посвећеност, марљивост, свакодневно учење и стицање знања једини исправан пут, па управо због тих вредности знамо да је част бити просветни радник упркос  огромној одговорности.“

И ове године су наши ђаци и наставници били вредни и спремили свечани програм, учествовали у ликовном и литерарном конкурсу, уредили тематску изложбу у холу школе, трудили се да на овај начин укажу поштовање нашем светитељу и просветитељу. На овај начин  учимо наше младе  да цене традицију и истинске вредности нашег народа. Учимо их да прво науче да воле и поштују свој народ, како би могли да воле и поштују и друге народе.ˮ

Чланови драмске секције Весела дружина вредно  су радили на припреми савинданске свечаности. Сви ученици много поштују Светог Саву и веома се интересују за обележавање дана када се присећамо првог српског учитеља и просветитеља. Потврда томе је  да ученици сваке године желе да учествују у културном програму,  рецитују и певају  о Светом Сави.

 У програму обележавања Светог Саве учествовали су ученици и наставници наступивши са својим хором, а приказана су и  ђачка рецитаторска умећа. Садржајан програм је припремиле су  наставници: Љиљана Јеремић, Данијела Терзић, Владимир Адамовић, Соња Миловановић са ученицима 2, 5. и 7. разреда, литерарна секција Разиграно перо која је уредила литерарни кутак посвећен лику и делу нашег светитеља и наставник Милоје Митровић који је уредио тематску изложбу радова у школском холу.

 Уручене су награде и похвале  учесницима ликовног и литерарног наградног конкурса. Ове године у нешто већем броју у односу на претходну школску годину ученици су писали радове посвећене нашем светитељу на следеће теме: Порука Светом Сави, Прича о Сави ‒ најдужа прича коју прича српски народ, Свети Сава је и даље међу нама.

Ученици су се такмичили у две категорије, у категорији прозних радова и категорији поезије. Одлуком трочланог жирија награђени су радови следећих ученика:

  • У категорији прозних радова 1. награду освојила је  Сара Ивановић, ученица  8/1,  за рад   на тему: Прича о Сави ‒ најдужа прича коју прича српски народ. Остали прозни радови нису испунили одговарајуће критеријуме.

У категорији поезије,  жири је једногласно одлучио да 1. награда припадне  ученицама: Маријани Томашевић, ученици 5/3 и Александри Јеремић, ученици 7/4. Другу нагаду освојила је Анђела Брдарић, ученица 7/3, а трећа награда припала је Mилица Пантелић, ученица 6/2 разреда. Честитамо награђеним ученицама и захваљујемо свим учесницима литерарног конкурса.     

На ликовном конкурсу су  нграђени су ученици од 1. до 4. разреда.

  1. Место Илија Проданић, ученик 4/3
  2. Дарија Ивановић, ученица 2/2
  3. Лазар Васиљевић, ученик 2/3 и Лана Милошевић, ученица 3/2
  • Посебна награда је припала Ањи Нешић ученици 1/1

Свечани програм поводом Савиндана одржан  је и у подручним школама у Боговађи и Бајевцу и свим издвојеним одељењима где је такође сломљен славски колач.

У ИО Бајевац је ломљењем славског колача у десет часова започето свечано обележавање школске славе. Након тога је уследио свечани програм „У потрази за Светим Савом“  који су изводили учесници драмске секције и виших и нижих разреди ИО Бајевца и чланови хора. Свечаном програму су присуствовали свештеник, наставници, родитељи, садашњи,али и бивши ученици наше школе. Традиционално, родитељи ученика осмог разреда су за све ученике школе уприличили послужење.“

Погледајте шта су рекли други о нама:

https://lajkovacnadlanu.rs/2023/01/29/savindan-u-skolama-obelezen-brizljivo-pripremljenim-programima/

https://youtu.be/e9hTC6SIGcQ

Аутор Соња Миловановић, координатор Тима за културну и јавну делатност