У част „фестивала светла“….

Кинеска Нова година прослављена је 22. јануара, а традиционални „фестивал светла“ у част Нове године, трајао је до 10. фебруара. Обележен је и у Београду низим манифестација.

Код ученика седмог разреда на часовима географије, обрада лекција везаних за Источну Азију, поклопила се са одржавањем „фестивала светла“, те смо један час посветили Кини. Ученици су за домаћи задатак имали да на интеренту пронађу што више занимљивости везаних за „Забрањени град“, те смо о томе дискутовали на часу.

Нисмо имали прилику да пустимо лампионе, али смо зато уз звуке традиционалне кинеске музике за опуштање, направили великог змаја. Наиме, учили смо плетење папира. Затим смо вежбали да користимо кинеске штапиће, а један део часа посветили смо кинеском хороскопу. Сазнали смо шта смо по кинеском хороскопу, каква ће нам бити ова година и у ком су знаку познате личности. Затим је свако одабрао по један кинески знак и написао га на папиру. Писање кинеских знакова ученицима је било најзанимљивије.

Остатак часа искористили смо да сазнамо још занимљивих чиљеница везаних за Кинезе, њихову културу, архитектуру и традицију.

Ауторка тескта,

наставница географије Снежана Вићентић