АПРИЛ – ДАН КЊИГЕ

Деца која читају постају људи који мисле

У нашој школи се током априла обележава Дан дечје књиге и Светски дан књиге. Дан дечје књиге (2. април)  установљен је по дану рођења Ханса Кристијана Андерсена.

Међународни Дан књиге је прогласио UNESCO, организација за науку, културу и образовање, 1995. године. Идеја да се одабере један дан у години у ком ће се на глобалном нивоу славити књига, потекла је од шпанског писца Винсента Клавела Андреса – он је предложио да се Светски дан књиге обележава на дан рођења Мигела Сервантеса, 7. октобра.

Када је UNESCO одлучио да прогласи Светски дан књиге, одабран је датум Сервантесове смрти – 23. април. Славни шпански писац је, да подсетимо, аутор ремек-дела Дон Кихот, пародије на витешке романе која је први модеран роман европске књижевности, и најпревођеније дело шпанске књижевности свих времена.

Интересантна коинциденција је да је Сервантес умро 23. априла 1616., истог дана када и још један великан светске књижевности, енглески песник и драмски писац Вилијам Шекспир.

У последњој недељи априла празник књиге обележава се у читавом свету. Идеја је промовисање читања, издаваштва и ауторских права. Идеја покретача, организације UNESCO, била је и да подстакне младе да открију задовољство читања.

Читалачки клуб  и литерарана секција наше школе „Разиграно перо“ обележили су овај дан и Дан дечје књиге, дружећи се читајући одломке из својих омиљених књига и говорећи о њима. На часовима нам је било занимљиво, научили смо да су разговори о књигама и размена мишљења веома забавни и корисни. Сви смо се сложили колико је читање књига важно и колико пуно може да обогати наш живот.

Говорили су о животу и раду ова два велика писца, као и о значају књижевности уопште. Ученици су заједно са наставницама Лидијом Јовановић Марић и Соњом Миловановић  направили пано који је окачен холу школе. Самостално направили неколико презентација и са наставницама  једну компилацију. За ову прилику, ученици су припремили плакат, као и цитате о важности  књига и читања.

Било нам је забавно. Циљ ове активности јесте подстицање деце да читају, проширивање фонда речи, стицање нових знања. Закључили смо да је читање увек у моди и да, читајући, ширимо видике и  усрећујемо себе и друге и да морамо научити да поклањамо књиге као што поклањамо цвеће и чоколаде.

Аутор Соња М.