Обележавање Дана лептира

У свету се 28. мај обележава као Дан лептира. Различитим предавањима и акцијама жели се пробудити свест о значају ових прелепих инсеката, са акцентом на очување ретких  и угрожених врста. Познато је више од 150 000 врста лептира. Лептири су поуздани показатељи очуваности животне средине: због свог сложеног и осетљивог животног циклуса први реагују на негативне утицаје. Опстанак и преживљавање лептира угрожени су, пре свега, деградацијом и уништавањем њихових станишта, проузрокованим најчешће човековим утицајем. Загађење животне средине путем издувних гасова аутомобила, фабрика, отпадних материја и вода, стварање јаловишта услед претеране сече шума, коришћење пестицида и вештачких ђубрива, сточарство и пољопривреда  као и климатске промене неповољно утичу на стање и бројност популација лептира.

Настојећи да се најбројнија група животиња –инсекти што ефикасније приближи деци предшколског узраста одлучили смо да изведемо огледни час у коме ће ученици петог и седмог разреда наше школе упознати своје мале другаре из ПУ „Лептирић“ са грађом, преображајем, начином живота и разноврсношћу инсеката. Своја запажања и закључке са часа будући прваци моћи ће креативно да представе у виду ликовних радова или израде модела инсеката од папира у својој установи. 

Огледни час је час који има изразито иновативну ноту, на сасвим нови и неуобичајени начин презентује неку наставну јединицу. Ради се о огледу (покушају), који може, а не мора да буде образац за будуће понашање наставника. Главни мотив за организовање  огледног часа лежи у убеђењу да се са мало труда могу ангажовати истовремено у процесу учења деца различитог узраста и из различитих установа образовања: ученици ОШ „Миле Дубљевић“ и предшколци из ПУ „Лептирић“. Тиме деца развијају љубав према школи, учењу, природи и животињама, а подстиче се логичко мишљење и закључивање, негује другарство, олакшава разумевање…

Предшколсце смо дочекали путоказом од инсеката. Након добродошлице су погледали кратак видео запис о грађи тела инсеката. Затим су им ученици наше школе представили презентације које су сами израдили – о дневним и ноћним лептирима, пчелама, тврдокрилцима, развићу инсеката (лептир ластин репак), комуникацији међу инсектима, инсектима као опрашивачима и преносиоцима заразних болести и мерама заштите. Будући прваци имали су прилику да виде и презентацију о дигиталном инсектаријуму, као и кратак филм о опрашивању орхидеја помоћу инсеката. Колико су били пажљиви проверили смо дигиталним питалицама. Уследио је најзанимљивији део часа. Предшколци су помоћу лупа посматрали инсектаријум, додиривали лептире од папира, упознали се са пчеларом, његовом кошницом, саћем, медом…Неки су завирили и у мравињак специјално дизајниран за ову прилику.

Наши гости били су одушевљени часом који смо припремили специјално за њих. Најслађе смо оставили за крај- сваки предшколац на поклон је добио чоколадну бубамару.

У школском амфитеатру огледном  часу су присуствовали и ученици 5/2 ,7/1, 7/3 и 7/4,  помоћник директора Верица Адамовић Тешић, учитељице Љиљана Јеремић и Данијела Шалипур, наставнице Јелена Бајић и Марина Живковић.

Организатори овог часа (наставнице биологије) велику захвалност упућују пре свега ученицима петог, шестог и седмог разреда који су израдили наставна средства и активно учествовали у реализацији, васпитачицама и предшколцима из ПУ „Лептирић“, као и свим ученицима и колегама који су присуствовали часу или учествовали у припреми истог.

Стручно веће биологије