У СУСРЕТ ПРАЗНИЦИМА

Наша школа је ове године у сусрет празницима  закорачила са новим  бројним идејама. У току месеца децембра организована је хуманитарна акција прикупљања новчаних средстава за лечење нашем суграђанину и бившем ученику Бојану Ђурићу, којем је као помоћ  уплаћено 67.250,00 динара.

За нама је још једна у низу реализованих манифестација у пројекту  „У сусрет празницима“, која је по мишљењу посетилаца била веома успешна. Ове године су се ученици потрудили да уреде много штандова. Вашар је трајао три дана од  уторка, 26. децембра до петка, 29. децембра,  на коме су ученици  свих разреда у холу школе изложили различите креације са новогодишњим мотивима које су у претходном периоду припремали.       Осим украса, понудили су новогодишње медењаке, напитке, кокице и разне колаче. Запослени у школи, родитељи, родбина, пријатељи, а и сами ученици  уживали су у свим производима. Деци   ово посебно задовољство, осим забаве и креативног рада, доноси могућност да својим радом дођу до прве зараде и на овај начин се уче и предузетништву.   Новогодишњи вашар је место на коме се скупи  огромна позитивна енергија, срећа и задовољство.

Целој манифестацији претходила је вишенедељна припрема, заједнички рад ученика, наставника и родитеља, али нико није жалио труд који је уложио. Поучени ранијим искуством сви  су знали  да  вреди  трудити се, учествовати, јер  вашар поред дружења и задовољства, представља могућност и за зараду,  а са зарадом која је остварена сви учесници  имају позитивне планове. Ти планови су усмерени ка заједничком дружењу, јачању заједништва у одељењима. Ове и сличне манифестацији говоре у прилог томе да предузетнички дух и креативност лежи сваком детету само га треба неговати на прави начин.

Један део средсатва прикупљеног на Новогодишњем хуманитарном вашару намењен је Удружењу за помоћ особама са аутизмом „Бази Мили“ Лајковац.  Ове године смо нешто скромније него претходних година, на рачун овог удружења уплатили 26.200,00 динара.

Све одељењске заједнице у издвојеним одељењима и у централној школи и   чланови Подмлатка Црвеног крста били су веома активни, вредно  су радили на реализацији акције „Један пакетић, много љубави“. Акција „Један пакетић-много љубави“ је традиционална акција Црвеног крста. Осим малишана у нашој школи, обрадовали смо и неке малишане изван наше школе и нашег места за Нову годину, Божић и Савиндан. На реализацији овог пројекта учествовало је много наставника и ученика које покрећу хумане идеје. Не заборављамо речи Душка Радовића: „Наше мало може бити много…“

Наша школа се одазвала позиву Хуманитарне организације „Сви за Космет Београд“ и прикупљала пакетиће за децу са Косова и Метохује. Тринаест великих врећа слаткиша, производа за пакетиће  и четири кутије играчака, слаткиша и производа за пакетиће преузео је представник организације 29.12. 2023. године.

 Црвени крст Лајковац обезбедио  је десет пакетиће деци из удружења БазиМили, а за Савиндн уручио  пакетиће деци у ИО Ратковац.

У оквиру сваке одељењске заједнице различитим активностима  обележили смо, прославили и чинили једни другима празничне  радости.  Обрадовали смо и једног ученика трећег разреда  из Врачевића тако што смо му омогућили  одлазак на рекреативну наставу, уплативши износ од 30.500,00 динара. Средства су издвојена од Трке за срећније детињство.

Започели смо рад на овом пројекту 5. децембра 2023. године, а завршили Светосавским даривањем на прослави школске славе Светог Саве када смо победнике на литерарном и ликовном конкурсу даривали пакетићима.

Подмладак Црвеног крста ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац исказује изузетну захвалност свим учесницима у овој акцији где „ Човек срцем најбоље види“: ученицима, учитељицама, наставницима, родитељима ‒ које сваке године успешно анимирају своје ученике да  успешну реализацију акције. 

                                                    Аутор текста Соња Миловановић

Координатор Подмлатка

 Црвеног крста ОШ „Миле Дубљевић“