СТО ДЕВЕДЕСЕТ ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЈОВАНА ЈОВАНОВИЋА ЗМАЈА

Литерарна секција „Разиграно перо” Чика Јови Јовановићу Змају, песнику дечјих снова

Давне 1833. године рођен је један од највећих лиричара српског романтизма Јован Јовановић Змај. Њему у част, у нашој школи уприличен је Песнички час. Присутнима су се најпре обратила менторка литерарне и драмске секције  Соња Миловановић која је истакла неке битне информације из његове биографије, нагласивши да Чика Јовине песме налазе пут до деце  и 190 година након његовог рођења.

Уз песме Јована Јовановића Змаја одрастале су генерације. Времена су се променила, али упркос доминацији мобилних телефона, књиге творца поезије за децу и даље су неизоставан део сваке кућне библиотеке. „Чика Јова Змај је био и остао змај  песништва за децу, а његове песме веома важан део културне баштине. Језик његових песама јесте архаичан донекле за данашњу децу, али уједно је и врло једноставан, испуњен топлином, директно се обраћа деци, у својим песмама нуди им пуно знања, маште и обрађује веома важне универзалне теме. Тако да уз  помоћ наставника и уз родитеља, Змај и даље живи“.

Овом великом песнику литерарна секција „Разиграно перо“ заједно са драмском секцијом „Весела дружина“ и ученицима 6/2 и 6/3 осмислила је угледни час, на  тај начин у нашој школи обележен је велики јубилеј ‒ 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја.

Час је реализован 6. децембра 2023. године у амфитеатру школе. У госте смо позвали наше четвртаке. Четвртаци, ученици 4/2 са својом учитељицом Љиљаном Јеремић, радо су се одазвали, дошли  у госте и донели на поклон Чика Јовине песме, обогатили овај час и учинили га још веселијим и богатијим. Час су посетиле директорка, заменица директорке, школски логопед, педагог и дефектолог.

Ученици су написали замишљени интервју са Чика Јовом и прошетали заједно његовим стваралаштвом, песмама, шаљивим песмама, загонеткама, брзалицама, часописима чији је он био уредник. Са четвртацима допунили његове стихове  на допуњавање. Играли забавне игре из часописа Невен из 1887. године и од слова О.Ј.М.Н.Д.Ч.  која су неколико играча написали те давне године, састављали  реченице и бирали најбољу која  говори нешто о дружењу на часу. Ево једне: ОЧАРАО ЈОВАН МНОГИ НАРОД ДЕЧЈИ ЧАСОПИСОМ!

Чланови драмске секције су драматизовали песму Муха и Буха, оживели лик Чика Јове Јовановића Змаја, поиграли се Јовиним брзалицама, забавили четвртаке.

Затим смо се  осврнули  на његов сусрет са Николом Теслом, на чињеницу како је добио надимак Змај. Присутни су могли да чују најлепше песме као што су: Жаба чита новине, Лисица и кокошке, Поштење, Обележја и многе друге. Ако узмемо у обзир број песама које је написао за децу, верујемо колико је било тешко ученицима да се определе за једну коју ће рецитовати. Ученици 4. разреда су отпевали песму Ал је леп овај свет.

Ученици су  израдили  презентацију како би што више ученика на занимљив начин сазнало детаље о овом плодоносној и важној личности. Литерарци су се такмичили ко ће написати најлепшу песму посвећену Змају, а онда смо најбоље прочитали на овом часу.

ПЕСНИК ДЕЧЈИХ СНОВА

Питају ме да ли знам ко је Јова Змај,

Како не бих знао кад песме су му нај!

Дечји писац,  доктор, легенда права…

 Таши, таши свако дете обожава.

Материна Маза једна је у низу,

певала ми мати крај колевке близу

и Пачија школа у сећању још стоји.

Новине  Жаба чита у песми постоји…

Песмама својим детињство нам боји.

Научио  ме стиховима својим

да се у животу проблема не бојим.

Уткао у песме јунаке разне,

научио да препознам врлине важне.

Песмама својим украсио детињство.

Само на кратко доживео очинство.

Кроз своја дела дао животну причу.

Стихови о деци одатле потичу.

Постао је Чика Јова писац дечјих снова,

уз њега одрастаће многа деца нова.

Певаће се уз колевку, казивати прваку,

улепша ће живот сваком детету и ђаку.

Аутор Виктор Ранковић, ученик 6/3,

Члан литерарне секције „Разиграно перо“

ЧИКА ЈОВА

Чика Јова  окупио децу,

отворио своју ризницу,

на дар им донео по песмицу.

Чика Јово баш си прави Змај,

твојој машти не види се крај!

Могу тако и ваше маште да раде,

пиши, читај, па нема досаде!

Подели им по лист папира,

неко седе за клавир да свира.

Деца пишу, ризница се ствара,

вреднија од трезора пуног пара.

Чика Јово, теби песму створићемо нову,

сазнали смо што те и Змај зову.

Драг ти беше много 3. мај,

 али њему брзо дође крај,

јер заборави да напишеш тачку,

окачио си имену надимак ко значку.

Децо драга, сад видим да Ризница вам је мила,

својом маштом дали сте јој крила!

Милица Лазић, ученица 6/2

Члан литерарне секције „Разиграно перо“

Погледајте презентацију и материјал са часа као бисте и ви сазнали нешто ново и подсетили се свог детињства.

                                                                Аутор текста Соња Миловановић