Радионица за четвртаке и новогодишњи биолошки базар

Основна школа „Миле Дубљевић“ Лајковац

Извештај о упознавању ученика четвртог разреда са наставним предметом биологија

Обавеза школе је да за ученике четвртог разреда организује часове предметне наставе ради упознавања ученика са предметом и наставницима који ће реализовати наставу у петом разреду (члан 35. Закона о основама образовања и васпитања).

21.12.2023. године у школском амфитеатру одржан је посебан час посвећен упознавању четвртака са наставним предметом биологија. Ученици од петог до осмог разреда потрудили су се да чудесни свет ове природне науке млађи другари заволе и пре него што закораче у пети разред.

Најпре су ученици петог разреда објаснили чиме се бави биологија и како на  креативан начин можемо направити једноставне биолошке моделе и учити кроз игру. Ученици шестог разреда представили су увеличавајућа средства, лупу и светлосни микроскоп, које користимо на часовима биологије како бисмо посматрали голим оком невидљива жива бића или делове организама. Од њих смо сазнали и о типовима зуба човека, где биљке складиште резервну храну и како да направимо хербаријум. Седмаци су помогли у разумевању система органа који пружају потпору и заштиту телу (на природном материјалу). Они су демонстрирали и како се деле ћелије у телу човека. Од чега се састоје ћелије и органи, као и шта су оптичке варке сазнали смо од ученика осмог разреда. Они су говорили и о примени биолошких сазнања у другим наукама попут медицине и фармације (матичне ћелије, етерична уља…). Најинтересантније смо оставили за крај – шестаци су извели серију од 4 мала експеримента (вулканска ерупција, лава лампа, рециклажа, како савладати ватру).

Надамо се да ће будући петаци наставити да негују традицију учешћа на еколошким конкурсима, да ће заволети биологију, реализовати бројне радионице, имати много одличних оцена и освајати награде на такмичењима!

Истог дана у школском холу поставили смо и новогодишњи биолошки базар. Ученици су заједно са наставницама биологије израдили: медењака за фотографисање, украсе од природних и рециклираних материјала и посадили божићну пшеницу. Пшеница као усев који симболизује живот и обиље сеје се због своје брзе и бујне растуће природе. Она је симболична прича о нади, чекању и припреми за долазак Божића. Новац од хуманитарног базара ученици су наменили опремању кабинета за биологију.

Фотографије су достављене у прилогу.

25. 12. 2023.                                                                   Подносилац извештаја:

Лајковац                                                                         Александра Јагодић, руководилац  

                                                                                       стручног већа природних наука