ПУТОВАЊЕ СВЕТОГ САВЕ

ПУТОВАЊЕ СВЕТОГ САВЕ

ИДЕМО СКУПА, ПРЕЦИ И ДЕЦА,

ПРАТИМО РАСТКА, УЧИТЕЉА И СВЕЦА!

ШКОЛСКА СЛАВА 2023/2024. ГОДИНЕ

„Наш далеки неки предак
Оставио завештање:
Да будемо то што јесмо.
Ништа више – ништа мање!

Бога слави, језик чува,
То Савино завештање:
Да будемо то што јесмо.
Ништа више – ништа мање!ˮ
/Слободан Зоран Обрадовић/

Највећа радост током прославе Савиндана је чин ломљења славског колача у којем, са свешетеницима, учествују и ученици. За њих је то велика част. 

У Oсновној школи „Миле Дубљевићˮ Лајковац богатим програмом, чију су основу чинили игрокази, фолклор, песме, рецитације… ученици и наставници, уз славски обред, прославили су  школску славу Светог Саву. Кличући првом српском архиепископу и утемељивачу школства, светосавци су показали сву своју креативност, стваралаштво и таленте и поручили да ће увек следити трагове великана.

Прослава је почела ломљењем славског колача. Домаћин славе ове године је била учитељица Маријана Селенић. Школску славу ученицима и наставницима честитао је Предраг Велимировић, свештеник Храма Светог Димитрија у Лајковцу : „Драги ученици и наставници, срећна вам школска  слава! Нека Свети Сава донесе сваку срећу, здравље и радост свим ученицима,  наставницима и свим запосленим у овој школи!“

Након ломљења славског колача Химном Светом Сави почео је програм обележавања школске славе. Директорка школе честитала је свима празник:

„Дозволите ми, драги гости, да  после овог свечаног обреда – сечења славског колача  – свима захвалим на присуству и учешћу, да вам у име ученика и колектива  честитам овај наш и ваш велики празник. Прославимо овај дан сећајући се лика и дела великог миротворца и духовног градитеља српске цркве, државе, просвете и културе, светитеља и просветитеља Саве.

  Данас све школе у Србији прослављају свог просветитеља. Радосни смо и поносни  на данашњи дан и желимо да достојно прославимо нашу славу јер српски народ у својој историји нема значајнију личност од Светог Саве. Kако је рекао Свети Јустин:

„… Нема истинског добра у историји Српскога рода, а да није Светога Саве. Нема истинске правде у историји Српскога народа, а да није Светога Саве. Нема истинске слободе а да није од Светога Саве. Нема, нема и по трећи пут нема ничег истински великог, ничег истински бесмртног, ничег истински узвишеног, ничег истински славног, ничег истински вечитог у историји српскога народа а да није Светога Саве.

Велико славно дело Светога Саве, дело равно другоме сунцу у историји нашој, то је светосавска просвета, истинска просвета. Јер Свети Сава је увек први и увек највећи Просветитељ Српскога народа, и данас највећи Просветитељ Српскога народа.”

Када  говоримо о Светом Сави, заправо  говоримо о почецима српске просвете. Захвални смо Светом Сави на вредностима за које се изборио, које нам је даривао и на свему чему нас је научио. Време пролази, али неке ствари се не мењају, још увек смо на Савином путу и ми данас као и наш народ пре девет векова.

Ми имамо одговоран задатак, задатак образовања и васпитања  будућих генерација које ће бити стубови наше земље, они који ће је чувати, градити и стварати неку бољу будућност за неке нове будуће генерације.

Наш посао некада личи на тешку борбу, али знамо да су посвећеност, марљивост, свакодневно учење и стицање знања једини исправан пут, па управо због тих вредности знамо да је част бити просветни радник упркос  огромној одговорности. 

Уз жеље да свима нама највећи српски просветитељ и његово животно дело буду трајно опредељење, још једном вам честитам школску славу и позивам вас да сви заједно уживамо у програму који су припремили ученици и наставници школе.

На овај начин  учимо наше младе  да цене традицију и истинске вредности нашег народа. Учимо их да прво науче да воле и поштују свој народ, како би могли да воле и поштују и друге народе.“

 И ове године су наши ђаци били вредни и спремили садржајан и богат свечани програм, учествовали у ликовном и литерарном конкурсу, уредили тематску изложбу у холу школе, трудили се да на овај начин укажу поштовање нашем светитељу и просветитељу. 

Директорка је уручила награде учесницима литерарног и ликовног конкурса и захвалнице учесницима програма: Драмској секцији „Весела дружина“, Школском хору, Литерарној секцији „Разиграно перо“, ученицима који су чланови  Фолклорног друштва КЦ Хаџи Рувим, чији је  кореограф Јелена Поповић Стевановић, учитељицама Маријани Селенић, Милки Станојевић и њиховим ученицима.

Награђени ученици у категорији 5. и  6. разреда: 

Специјалну награду добио је Лазар Рељић, ученик 6/4 наставница Соња Миловановић

  1. место  деле Нађа Бркић, ученица 6/3, члан литерарне секције „Разиграно перо“, наставница Соња Миловановић и Милица Лазић, ученица 6/2, члан литерарне секције „Разиграно перо“ наставница Соња Миловановић
  2. место Павле Мијаиловић, ученик 6/2, члан литерарне секције „Разиграно перо“ наставница Соња Миловановић
  3. место Виктор Ранковић, ученик 6/3, члан литерарне секције „Разиграно перо“ наставница Соња Миловановић

У категорији ученика 7. и 8. разреда награђени су : 

  1. Место деле  Андреа Јаковљевић, ученица 8/1, наставница Соња Миловановић и Милица Пантелић, ученица 7/2, наставница Анђелка Адамовић
  2. место деле Анђела Брдарић 8/3, наставница Душица Милосављевић и  Калина Томашевић, ученица 8/1, члан литерарне секције „Разиграно перо“ наставница Соња Миловановић
  3. место Исидора Јованић, ученица 8/4, наставница Душица Милосављевић
  1. место у категорији прозних радова освојила је Александра Јеремић, ученица 8/4, наставница Душица Милосављевић

Украсиле су вредне руке наше деце нашу школу за овај посебан дан цртежима светитеља, најбоље учеснике ликовног конкурса у категорији ученика од 1. до 4. разреда награђени су следећи ученици:

  1. место Милутин Мирковић 4/2
  2. место: Павле Јовановић 4/2 и Павле Радовић 4/2
  3. место: Петра Пажиновић 3/2, Срна Бабић 3/2 и Неда Јовановић 4/2

Специјалну награду добио је – Богдан Богдановић 1/1

Након свечаног програма и доделе награда гости, наставници и ученици наставили су славље дружењем за богатом славском трпезом.

Аутор текста Соња Миловановић

координатор Тима за културну и јавну делатност