Обележен међународни дан микроорганизама

Међународни дан микроорганизама обележава се 17. септембра, у циљу промовисања разноликости микроорганизама и охрабривања људи да препознају њихов значај за здравље, животну средину и квалитет живота уопште.

Прва знања о микроорганизмима почела су проучавањем неких заразних болести, јер су за човека били најважнији управо ти микроорганизми који изазивају и преносе обољења. Још су стари Египћани у 4. веку пре нове ере, приметили да се неке болести преносе са болесних на здраве особе али нису знали да су за заразе одговорни баш неки микроорганизми. Кроз историју људи су уочавали и користили разне појаве у природи за које су заслужни микроорганизми, као што су ферментација, труљење, и које су искоришћавали у производњи и чувању хране и пића. У то време, људи нису били свесни њиховог присуства и огромног значаја. Све док Антони ван Левенхук није конструисао први микроскоп осамдесетих година седамнаестог века. Левенхук је посматрајући кишницу, бунарску воду и пљувачку запазио неке микроорганизме које је назвао animalicules. То су  биле  прве  описане бактерије,  односно  први  описани микроорганизми. Велики допринос изучавању голим оком невидљивих живих бића неколико година касније дали су и познати научници Луј Пастер и Роберт Кох, истражујући ферментацију и изоловање чистих култура микроорганизама.

Наставница биологије, Александра Јагодић, 16. 9. 2022. године у ИО Бајевац обележила је са својим ученицима овај важан дан. Ученици петог и шестог разреда посматрали су помоћу светлосног микроскопа чудесни микросвет бактерија. Салмонела, стрептокока, стафилокока и бацилус само су неки од родова које су се нашли на препаратима.

Тежимо да подигнемо ниво микробиолошког образовања, како бисмо као појединци били упознати са корисним, али и патогеним бактеријама, унапредили и сачували здравље.