О  ХУМАНИТАРНОМ РАДУ У ОШ „МИЛЕ ДУБЉЕВИЋ“ ЛАЈКОВАЦ У ШКОЛСКОЈ 2023/2024. ГОДИНИ

Подмладак Црвеног крста „ОШ „Миле Дубљевић“ активно ради на промоцији хуманих вредности, социјалној делатности и здравствено васпитном раду од школске 2012/2013. године. Тим чине наставници, административни радници, помоћни радници и представници одељењских заједница, ученици од 4. до 8. разреда.

Ради на развијању здравих стилова живота међу младима, промоцији хуманих вредности и значаја хуманитарног рада, повећању броја младих волонтера Црвеног крста, развијању толеранције, смањењу насиља међу младима, развијању и унапређивању животно корисних вештина, развијању вршњачке едукације, развоју позитивних људских вредности код ученика, као и унапређивању односа заснованих на међусобном поштовању, сарадњи и солидарности уз уважавање различитости.

У сарадњи са Црвеним крстом Лајковац реализује програм који се односи на акције социјалног карактера, здравствено-превентивне делатности, промоције здравих стилова живота и превенције болести зависности, безбедност деце у саобраћају. Релизује бројне хуманитарне акције Друг ‒ Другу, Трка за срећније детињство, Један пакетић много љубави. Ради на ширењу знања о међународном хуманитарном праву и основним принципима Црвеног крста, обележавању Европског дана борбе против трговине људима, Дечије недеље, Недеља солидарности… Организује предавања и радионице на многобројне актуелне теме.Учи младе чланове добросуседској помоћи, солидарности и организује многобројне хуманитарне друге акције, продајне базаре, новогодишње хуманитарне вашаре и на тај начин пружа подршку и изван школе особама којима је новац неопходан за лечење.

У једној таквој хуманитарној акција прикупљања новчаних средстава неопходних за операцију нашег суграђнина и бившег ученика, организованој у оквиру Дечје недеље, која се ове године одржавала под слоганом Велико срце деце Србије”, нахуманитарном базару прикупљено је 316.000,00  динара и уплаћено на рачун хуманитарне фондације Буди хуман. Било је у току месеца октобра још хуманитарних акција које су ученици наше школе заједно са својим наставницима и свим запосленима у школи успешно реализовали. У претходној школској години  хуманитарном акцијом прикупљања новчаних средстава неопходних за операцију девојчици којој је од рођења дијагностикована церебрална парализа, као и оштећење слуха, прикупљено је и уплаћено на рачун Фондације „Буди хуман“ Београд 106.600 динара.

Подмладак у континуитету од почетка постојања реализује пројекат „Трка за срећније детињствоˮ. Црвени крст Лајковац у складу са календаром активности Црвеног крста Србије организује ову акцију у првој недељи октобра месеца, ове године  у „Дечјој недељи“ , чији је  слоган „Велико срце деце Србије“. Учешћем у трци  као и сваке године наши ученици, њихове одељењске старешине, наставници физичког васпитања и остали запослени у нашој школи показали су своје опредељење ка здравом начину живота и хуманим вредностима. Трка је успешно реализована како у централној школи тако и у Боговађи и Бајевцу и свим издвојеним одељењима наше школе. Хуманитарног карактера је и Чланарина Црвеног крста, која је ове године била 50 динара. Куповином стартних бројева и чланарином обезбедили смо   104,000,00.  Прикупљена средства у ове две акције намењена су за помоћ ученицима наше школе.

            Још једна акција обележила је овај месец, акција „Друг ‒ другу“. У  овој заједничкој акцији више тимова наше школе, која је трајала до 15. октобра, прикупљен је школски прибор и гардероба. Одељењске старешине су овом акцијом првенствено обезбедиле школски прибор  и гардеробу ученицима којима је ова врста помоћи неопходна.

Ове школске године као и претходних, одељењске заједнице и чланови Подмлатка Црвеног крста били су веома активни, вредно су радили на реализацији акције „Један пакетић, много љубави. Осим малишана у нашој школи, обрадовали смо и неке малишане изван наше школе и нашег места за Нову годину, Божић и Савиндан. У овим акцијама сарађује са Драмском секцијом „Весела дружина“ и Литерарном секцијом „Разиграно перо“, који спремају прикладан културно уметнички програм и раде на писању честитки, песмица и порука које чланови Подмлатка црвеног крста пакују у новогодишње пакетиће.

Новогодишњи хуманитарни вашар је још једна у низу реализованих манифестација у пројекту „У сусрет празницима“. Ове године су се ученици од 1. до 8. разреда са својим одељењским старешинама потрудили да уреде штандове на којима су у холу школе изложили различите креације са новогодишњим мотивима, осим украса, понудили су новогодишње медењаке, напитке, кокице и разне колаче. Целој манифестацији претходила је вишенедељна припрема, заједнички рад ученика, наставника и родитеља, али нико није жалио труд који је уложио. Ове и сличне манифестацији говоре у прилог томе да предузетнички дух и креативност лежи сваком детету само га треба неговати на прави начин. Један део средсатва прикупљеног на Новогодишњем хуманитарном вашару намењен је Удружењу за помоћ особама са аутизмом „Бази Мили“ Лајковац, а један део за лечење нашем суграђанину и бившем ученику коме је уплаћено 67.000 динара. Организовањем хуманитарних акција и укључивањем ученика у хуманитарни рад доприносимо развоју позитивних људских вредности код ученика.

Наша школа се ове године као и  претходних година одазивала позиву хуманитарне организације „Српска солидарност“ и дала свој допринос акцији „Најслађи караван“ у којој смо прикупљали слаткише за децу из угрожених подручја Косова и Метохије. У школској 2023/2024. години као претходних година, у сусрет празницима закорачили смо са бројним идејама. Одазвали смо се позиву Хуманитарне организације „Сви за Космет Београд“ и прикупљала пакетиће за децу са Косова и Метохије. На реализацији овог пројекта учествовало је много наставника и ученика које покрећу хумане идеје. Не заборављамо речи Душка Радовића: „Наше мало може бити много…“. Одељењске старешине са својим ученицима, наставници и чланови Подмлатка црвеног крста и ове године послали су поруку другарима на Косову да су уз њих и да им желе срећну и бољу годину нову.

Од априла месеца, па све до краја ове школске године, наставили смо са нашим хуманитарним вашарима и другим видовима прикупљања новчаних средстава за помоћ нашој болесној другарици из школске клупе. Ученици, запослени и родитељи наших ученика прикупили су кроз различите акције 718.000,00. Када се томе дода и сума од 451.350,00 прикупљених на утакмици која је реализована  захваљујући ангажовању професора  Марка Ивковића, а у истом циљу,  где су се укључили поново ученици, запослени наше школе, родитељи наших ученика, али и остали мештани Општине Лајковац, коначна сума коју смо прикупили 1.169.400,00 динара за  помоћ нашој „другарици из школске клупе“. Ученици наше школе слали су бројне поруке подршке својој другарици. Настале су и песме у којима су уткане све позитивне жеље за брз опоравак. На утакмици се навијалао за другарицу; на продајним вашарима мислилило о њој; на приредбама за Дан школе у централној школи и у ИО одељењима, опет је у мислима била са нама.


Све жеље наше на радост миришу

Пролеће у око твоје нек усели звезде,

у осмех твој  радосне песме нека се угнезде!

У врту пуном ружа најлепша си,

у срцима нашим као сунце си.

Све најлепше жеље ка теби сад хрле,

другарске те руке са љубављу грле!

Чуј песму твојих навијача,

Од буре је она смелија и јача!

Уз тебе смо сваког трена,

у овој утакмици ниси усамљена!

Кораком смелим све препреке прођи,

као победник са медаљама нам дођи!

Љубав нека ти буде лек и вера и снага,

такву те знамо и таква си нам драга!

За победника најлепше песме се пишу,

Све жеље наше на радост миришу!

Браво за све! Нашој другарици желимо брзо оздрављење и да од септембра опет буде са нама у својој школској клупи!

Само тимским радом и сарадњом Подмлатка „Црвеног крста“ са Дечјим савезом, Ученичким парламентом, Планом одељењских старешина, школским секцијама, Тимом за културну и јавну делатност и другим тимовима, омогућена је  успешна реализација свих планираних активности током године, на тај начин омогућено је  и да имамо мотивисане ученике и наставнике за хуманитарни  рад. Добар акциони план усклађен са радом „Црвеног крста“, Дечјим савезом, Ученичким парламентом, Планом одељењских старешина и других тимова, омогућава усклађену реализацију свих планираних програма и активности, омогућава Подмлатку да реализује бројне активности током године.

                                                                      Аутор координатор Соња Миловановић