Обележавање Дана проналазача у ОШ „Миле Дубљевић“

У основној школи „Миле Дубљевић“ у Лајковцу обележен је Дан проналазача 9. новембар, са циљем давања почасти проналазачима и њиховим проналасцима.

Ученици шестог разреда су заједно са својим наставницама биологије Јеленом Радивојевић и Горданом Машић и наставницом физике Славицом Вукосављевић, реализовали радионицу, на којој су правили тематске паное, моделе проналазака и вршњачком едукацијом презентовали податке о проналазачима и њиховим проналасцима, говорили о важности појединих проналазака за добробит човечанства. Поменути су проналазачи: Никола Тесла, Вотсон и Крик, Аристотел, Алберт Анштајн, Милутин Миланковић, Михајло Пупун, Бенџамин Френклин, Антони Ван Левенхук, Талес и многи други.

Ученици су пре радионице истраживали о научницима проналазачима и њиховим проналасцима, а на радионици правили паное, моделе проналазака, цртали и повезивали проналазак са његовим проналазачем, и разговарали о томе какав би наш живот био без ових проналазака. Једна група ученика направила је презентацију и своје податке добијене истраживањем о Николи Тесли презентовала својим вршњацима кроз низ занимљивих чињеница праћених анимацијма и видео садржајем.

Ученици су на крају радионице учествовали у анонимној анкети „Без ког проналаска не бисте могли да замислите свој живот?“, где су се изјаснили који је проналазак најбитнији за њихов живот. Обрадом резултата анкете наставнице су доше до податка да се највећи број ученика изјаснио да свој живот не може да замисли без електричне енергије.

Радионица је реализована у радној атмосфери.