Дечија недеља 2022

Да би деца живела у подстицајном и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, у атмосфери пуног поштовања дечијих права, неопходно је да сви друштвени актери раде заједно на подршци породици и родитељству, укључујући алтернативне облике, чиме се обезбеђује достојанствен живот и подстицај породици и деци која у њој одрастају. Наша школа улаже у то напоре из недеље у недељу, целе године.

Дечија недеља код нас има дугу традицију и трудимо се да деци обезбедимо богат и занимљив програм. Стога је ове године, Дечија недеља обележена под слоганом: ШТА ДЕТЕТУ ТРЕБА ДА РАСТЕ ДО НЕБА!?

Циљ је био указати ђацима на важност и значај одрастања и уопште дечјег развоја. Њихов задатак је био да искажу шта је њима потребно да буду срећни. 

ПРВИ ДАН (3.10.2022.)

 · Отварање Дечије недеље

· Хуманитарна акција „Друг – другу” (прикупљање прибора и одеће за материјално угрожене ученике наше школе)

· Акција Хајде да поделимо – Део џепарца одвоји и нечији осмех освоји(кутија за прикупљање новца у приземљу и на спрату школе) 

ДРУГИ ДАН (4.10.2022.)

· Данијела Квас, радионица „Прсти” за трећаке и четвртаке централне школе, у амфитеатру, у 11 часова (број учесника: 30, из сваког одељења по 5 ученика, по одабиру учитеља)

· Посета првака Градској библиотеци, од 12 часова (клизно на пола сата по одељењу)

· Гостовање ученика петог разреда  – Савет за ђаке прваке у непосредном разговору како би лакше пребродили почетак новог животног поглавља и прилагодили се школским обавезама (окупљање у амфитеатру)  

ТРЕЋИ ДАН (5.10.2022.)

 · Дружење школског полицајца са ученицима 1. разреда (учимо нека правила понашања у саобраћају)

· Размена и пуштање балона са порукама, за ученике од 1. до 4. разреда  

ЧЕТВРТИ ДАН (6.10.2022.) 

· Пријем код председника Општине у 11 часова

· Представа у КЦ у 12 часова, поклон свим првацима

· Израда паноа, писаних и ликовних радова на тему

„Шта детету треба да расте до неба”

(за све ученике од првог до осмог разреда)

Предлози:

· Ученици првог разреда на платоу испред школе цртају кредама у боји на тему шта је потребно сваком детету да би расло здраво и радосно

· На хамерима се цртају балони, змајеви, цепелини… кредама у боји или воштаним бојама са кључним речима које су поруке за срећније детињство (по завршетку се хамери свих одељења споје у један рад и као такав изложи са назначеном идејном поруком овогодишњег обележавања Дечије недеље) 

ПЕТИ ДАН (7.10.2022.) 

· Излагање радова који су урађени на нивоу школе у току Дечије недеље

· Завршетак хуманитарне акције „Друг – другу” и Хајде да поделимо – Део џепарца одвоји и нечији осмех освоји

· Трка за срећније детињство – Црвени крст (предлог 4. час у 1. смени за 2. и 4. разред, у 12 часова сви старији разреди, у 2. смени 1. час за 1. и 3. разред), цена стартног броја је 50 динара и 50 динара за чланарину (свака учитељица скупља за своје одељење, а разредне старешина за своја одељења). Новац прикупити најкасније до 8. октобра.

· Кутија жеља за срећније детињство (ученици пишу поруке захвалности, честитки и жеља за срећније детињство)