ИЗВЕШТАЈ СА РЕПУБЛИЧКОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ БИОЛОГИЈЕ (ШКОЛСКА 2022/23.)

Републичко  такмичење одржано је 28. 5. 2023. године на Биолошком факултету Универзитета у Београду, Студентски трг 3 (зграда Филолошког факултета).

Сатница такмичења:

09.00-11.00 Пријем и регистрација ученика и наставника

11.00-12.00 Организован одлазак на место полагања

12.00-13.00 Решавање теста

13.00-13.30 Предаја теста

13.30-14.30 Жалбе на структуру теста

Од 14.00 Организовани излети – додатни садржаји за ученике и наставнике: посете

Музеју науке и технике, Музеју илузија, Ботаничкој башти „Јевремовац“

15.00-17.00 Преглед тестова

17.00-18.00 Дешифровање и унос бодова

Око 18.00 Привремена (прелиминарна) ранг листа

18.00-19.00 Пријем жалби и увид у бодовање

19.30-20.00 Коначна ранг листа; Подела награда и признања

Почетак полагања теста каснио је 30 минута, па су и активности које су следиле након тога такође касниле. Сатницу такмичења испратили смо у потпуности. Једини изузетак био је додатни садржај који смо, у договору са ученицама, реализовали као посету Бео Зоо врту. Зоолошки вртови играју важну улогу у заштити и очувању дивљих врста. Едукација посетилаца о потреби очувања њихових станишта данас је једна од главних улога зоолошких вртова. Вртови учествују и у посебним програмима размножавања угрожених врста у заточеништву, као и реинтродукцији појединих угрожених врста у природу. Бео Зоо врт такође збрињава и рехабилитује повређене и изнемогле животиње пронађене у природи. Он помаже и државним органима да збрину дивље животиње након покушаја кријумчарења, нелегалне трговине или незаконитог држања у заточеништву. Сунчан дан омогућио нам је предивну шетњу и дружење са лавовима, тигровима, мајмунима, слоном, жирафом, егзотичним птицама и гмизавцима, пингвинима и многим другим животињама.

Према Правилнику СБД бр.2 од 14. 2. 2023.год. на Републичком такмичењу додељују се следећи пласмани:

1. Прво место припада ученику који освоји највећи број бодова. Ученик добија диплому и пригодну награду;

2. Друго место припада ученику који према даљем редоследу има највећи број бодова. Ученик добија диплому и пригодну награду;

3. Треће место припада ученику који према даљем редоследу има највећи број бодова. Ученик добија диплому и пригодну награду.

Ученици који имају исти број бодова деле одговарајуће место.

Дипломе издаје реализатор Републичког такмичења такмичења, а потписује их министар просвете Републике Србије и председник Српског биолошког друштва.

Остварени резултати су: Брдарић Анђела 7-3, 89 поена (ментор: Јагодић Александра) и  Костић Наталија 7-5, 87 поена ( ментор: Радивојевић Јелена). Без обзира што ученице наше школе нису освојиле једну од прве три награде изузетно смо поносни на њих и постигнуте резултате. Надамо се да ћемо и следеће школске године узети учешће на Републичком такмичењу.

Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ расписао је наградни конкурс за основце МОЈА ЛЕКОВИТА БИЉКА поводом 75 година од оснивања института. Ученици наше школе узели су учешће и показали своју креативност на задату тему. Послали смо 36 ликовних и 8 литерарних радова. Прве три награде нисмо освојили, али смо срећни што смо пружили допринос овом важном јубилеју. Захваљујемо свим ученицима учесницима конкурса!

29. 5. 2023. год.                                                              Стручно веће биологије Лајковац