Обележен Европски дан језика

У уторак, 26. септембра, у нашој школи је обележен Европски дан језика. Наша школа је традиционално и ове године узела активно учешће у обележавању овог језичког дана.

У организацији Актива професора језика, наши ђаци су били веома заинересовани да учествују и реализовали су низ активности. Захваљујући ентузијазму, жељи и максималном ангажовању свих ученика: 6/2, 6/3, 8/3, 5. и 4/3  разреда, као и чланова литерарне секције „Разиграно перо“ и драмске секције „Весела дружина“, на челу са њиховим наставницама:Мирјаном Николић, професором енглеског језика; Јеленом Бајић, професором шпанског и енглеског језика; Аном Пајић, професором енглеског језика; Миланом Радојичић, професором руског језика и наставницом српског језика и вођом секција Соњом Миловановић, реализован је угледни час на којем ученици нису били подељени по одељењима већ су се груписали и дружили према језицима које су изабрали да представе.

Кроз занимљиве активности као што су језички квиз знања, најдуже речи, мит или чињеница, брзалице, палиндроми, у свету  моде некада и сада, прођимо Европом, запловимо песмом Европом, казујемо песме на другим језицима и казујемо своје песме на другим језицима. Чланови литерарне секције „Разиграно перо“ писало је песме на тему „Магична моћ речи“ и окушало своје моћи у свету преводилаца,   преводили су песме на немачки, енглески, италијански и јапански језик. На истом часу  су се нашле разне занимљивости о језицима које ученици познају, али и о оним језицима за које су овом приликом чули први пут и још многе веома занимљиве теме.

Ученици су показали креативност и тимски дух током израде плаката, одабира материјала, снимања филма, писања сценарија за филм, одабира брзалица на српском, енглеском, немачком, шпанском, руском језику. Представљено је осам језика: италијански, руски, француски, шпански, енглески, немачки,  јапански,  српски.

Ученици су се потрудили да и карактеристичним облачењем представе земљу чији су језик презентовали. Направили занимљиве плакате и постере – интерактивни постер језичког дрвета са темом: Језици које учимо   у нашој школи,  као и постер на коме су представљени сви европски језици на језичком дрвету, паное  о занимљивостима земаља Европе и бројни други материјал.

На неколико плаката су представљене неке лепе речи и  изрази на српском и свим осталим језицима који се говоре у Европи: хвала, волим те,  здраво, добар дан, мама, тата, срећа, пријатељство, другарство…

Обучени у мајице које су у са обележјима Дана европских језика, заставама земаља Европе, којима су поздравили присутне започели су овај час са занимљивим темама. Открили су да у сваком језику постоје интригантни изрази, иза којих често стоје занимљиве или забавне анегдоте везане за њихову употребу. Они одражавају јединствени шарм и елеганцију језика. Сетили су се  неких и снимили краткометражни филм о томе колико се разумемо. Сценарио написале: Анђела Брдарић, Дуња Милошевић, Јована Марковић, ученице 8/3 које су уједно биле и режисерке.

Такмичили смо се и колико брзалица, на бар три различита језика, можемо тачно да изговоримо за минут. Брзалице нису за шалу, али три или више њих су сигурно за оне храбрије. Брзалице и помало чудне фразе које нам задају праву муку при изговору врло често су фасцинација за људе свих узраста, научили смо неке нове брзалице, тестирали свој језик и забавили смо се и открили да према Гинисовој књизи рекорда, најтежа брзалица у енглеском језику је: „The sixth sick sheikh’s sixth sheep’s sick.”

Након реализације многих тема, уследио је квиз као провера колико су сазнали и шта су ново научили. Сваки тачан одговор био је награђен: мафинима, мињонима, руским капама, бакиним колачима… медењацима са заставицама држава Европе.

Обележавање Европског дана језика је већ традиција у нашој школи. Обележавањем овог дана јачамо свест о разноликости, толеранцији и значају учења језика. Наставнице су истакле важност учења језика и неговања и чувања свог језика и писма.

Активностима  које смо видели на часу шаљемо и лепу поруку да се у нашој школи  негују стваралаштво и креативност.

На угледном часу гости су били ученици других одељења, наставнице, учитељице, директорка и заменица директора.

Сви присутни су се на крају  послужили мафинима, мињонима, руским капама, бакиним колачима… медењацима са заставицама држава Европе. Захваљујемо се породицама ученика на подршци и несебичном доприносу.

Аутор текста: Соња Миловановић