„РАЗИГРАНО ПЕРОˮ ЧЕТВРТИ ПУТ ЗАРЕДОМ НАЈБОЉЕ У СРБИЈИ

Литерарна секција „Разиграно перо” четврти пут проглашена за најбољу литерарну секцију у Србији. Руководиоци секције Лидија Марић Јовановић и Соња Миловановић награђене за менторски рад.

Успеси чланова литерарне секције у предходној школској години донели су Литерарној секцији „Разиграно перо” четврти пут заредом 1. награду на Републичком такмичењу литерарних секција и основних и средњих школа Србије које од 1996. године организују  Друштво за српски језик и књижевност, Министарство просвете и Задужбина Десанке Максимовић.

Чланови литерарнe секцијe у школској 2021/2022. години поред освојених 56 награда и похвала на локалним, републичким и међународним литерарним конкурсима; реализовали су креативне радионице, обележили значајне празнике и књижевне јубилеје, организовали и реализовали изложбе и на различите начине учествовали у културном животу школе. У претходној години објављено је 23 литерарна рада чланова секције у зборницима и збиркама песама, као и 34 текста о раду и успесима секције и њених чланова у различитим штампаним и електронским медијима.

Руководиоци Литерарнe секцијe „Разиграно перо” Лидија Марић Јовановић (9. пут) и Соња Миловановић (3. пут) награђене су за менторски рад са ученицима и стручно вођење секције наградом „Проф. Др Слободан Ж. Марковић”.

Захваљујући наградама које су за своје стваралаштво на бројним литерарним конкурсима и фестивалима освојили наши ученици,  литерарна секција кандидовала се за Републичко такмичење. Међу талентованим литерарцима у претходној школској години посебно су се истакли: Марија Јеремић, Андреј Вукашиновић, Лука Радовановић, Анита Проданић, Ана Радовановић, Мартин Микић, Калина Томашевић, Јована Мијаиловић, Вукашин Марковић, Стева Мацура, Филип Павловић, Николина Пантић, Никола Васовић.

Награђени чланови литерарне секције

Поводом 25-годишњице Републичког такмичења литерарних секција додељена су и признања најбољим наставницима који су у овом периоду били најуспешнији у вођењу литерарних секција. Међу добитницима Признања за висок степен стручности, методичке и педагошке обучености, као и за велико залагање и успех у припремању ученика за Републичко такмичење литерарних секција основних и средњих школа Србије нашла се и Лидија Марић Јовановић, проф. српског језика и књижевности, која је руководила успешним и награђеним литерарним секцијама у две школе.

Додела награда најуспешнијим секцијама и признања најбољим наставницима одржана је 28. 1. 2023. током Републичког семинара за наставнике и професоре српског језика у Сали хероја на Филолошком факултету у Београду.