ПРОСЛАВА САВИНДАНА 2015.
<< Архива вести

Дан кад све српске школе славе, певају и радују се је 27. јануар. Тако је било и ове, 2015. године у издвојеном одељењу ОШ „Миле Дубљевић“ у Боговађи. Школска слава је прославњена како доликује - свечано и у добром расположењу. Након службе и рецитала у манастиру Боговађа, деца су се окупила у својим учионицама. Домаћини славе су били осмаци, а церемонију ломљења славског колача је обавио свештеник Зоран и вероучитељ Бранимир.

Свечана приредба је започета химном, а потом су се смењивале рецитације најмлађих ученика и музички програм који су припремили ученици виших разреда са наставницом музичке културе, Невеном Савић. Драмска секција 8. разреда је драматизацијом народних легенди дочарала само неке од врлина које је имао Св. Сава.

Милан Обреновић је 1841. године законом утврдио обавезу да се Свети Сава прославља као школска слава. Међутим, много је разлога да се ово име спомиње, не само 27. јануара, него свуда и увек где се српским језиком говори и пише. Свети Сава српску децу окупља сваке године да кроз нове нараштаје говори и поручује оно што је започео пре много векова.

„Човек не може да бира време у којем ће се родити, ни где ће се родити, нити прилике и околности у којима ће живети. То не зависи од нас. Али, оно што зависи од нас и што се очекује од нас, јесте да – будемо људи, увек и свуда, у свим приликама и у свим околностима. Да нас, као људе призна за своје Бог, а препознају преци и упознају савременици.“ Речима Патријарха Павла је завршена приредба.

Као и сваке године, ову свечаност су својим присуством увеличали бивши радници школе који су у пензији, а приредби су присуствовали неки родитељи и бивши ученици.

У добром расположењу наставници, учитељи и помоћни радници колектива из Боговађе наставили су дружење уз свечани ручак који је приредио Милован Сарић поводом одласка у пензију, а слике можете погледати овде.

Школска слава је обележена и у матичној школи. Прослави су присуствовали челници Општине Лајковац, многобројни гости, ученици, родитељи и сви запослени у нашој школи. Тим поводом је одржана приредба коју су ученици наше школе припремили са својим учитељима и наставницима.

Слике можете погледати овде.

Основна школа "Миле Дубљевић"

Светог Саве 3, 14224 Лајковац
тел. 014 / 3431-300
факс 014 / 3431-336
е-пошта: oslajkovac@ptt.rs

- О школи
- Запослени
- Секције
- Календар
- Обавештења
- Фото галерија
- Видео галерија
- Документа
- Е-учење
- Контакт
© 2012 ОШ "Миле Дубљевић", Лајковац