ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ШУМА
<< Архива вести

Идеја за обележавање Светског дана шума настала је на 23. седници Генералне скупштине Европске пољопривредне конфедерације 1971. године, па се тако 21. март слави као Светски дан шума. Шуме обезбеђују значајне функције за цело друштво, а данас се простиру на око 4 милијарде хектара у целом свету, што чини нешто преко 30% укупне копнене површине Земље.

Неке од значајних функција које обезбеђују шуме су: сигуран дом за флору и фауну, грађа за наше куће, целулоза за папир, предивни пејзажи, али можда је најбитније ублажавање дејства издувних гасова и обезбеђивање свежег кисеоника. Лишће једног тридесетогодишњег стабла током фотосинтезе може да веже до 120 kg фабричке прашине и да прочисти чак и врло загађен индустријски ваздух. Једно једино стабло испусти 250 m3 кисеоника за годину дана – што је довољно за потребе два одрасла човека!

Ученици ОШ Миле Дубљевић обележили су Светски дан  шума и Дан пролећа - 21. март.

У четвртак 20. марта наши гости су била деца из ПУ Лептирић са својим васпитачицама. Заједно смо поставили кућице и храну за птице у школском дворишту и посадили руже. Такође су посечена сува стабла и гране у школском дворишту.

У холу школе постављен је пано о шумама (еколошке поруке и ликовни радови). 

   

Ученици који су се пласирали на окружно такмичење из биологије били су гости на локалној радио станици Пруга. Говорили су о шумама, животињским врстама које у њима живе, значају очувања шума итд.

Дан шума обележен је у петак 21. марта и у Боговађи.

Слике можете погледати овде.

Основна школа "Миле Дубљевић"

Светог Саве 3, 14224 Лајковац
тел. 014 / 3431-300
факс 014 / 3431-336
е-пошта: oslajkovac@ptt.rs

- О школи
- Запослени
- Секције
- Календар
- Обавештења
- Фото галерија
- Видео галерија
- Документа
- Е-учење
- Контакт
© 2012 ОШ "Миле Дубљевић", Лајковац