ФЕСТИВАЛ НАУКЕ
<< Архива вести

У Културном центру „Хаџи Рувим” Лајковац одржан је Први лајковачки фестивал науке, под називом „Учествуј и ти”. На манифестацији која је одржана од 9. до 11. октобра, ученици и професори  Oсновне школе „Миле Дубљевић” представили су радове из области физике, географије, историје, хемије, биологије и српског језика.

Фестивал је намењен широј публици у циљу пружања увида у науку, кроз радионице и експерименте ученика, предавања, изложбе дечјих радова. Инспирација и теме фестивала су „Велики изазови 2020” ─ храна, енергија, здравље, климатске промене, глобализација, иновације… Ову манифестацију организовао је  Културног центра  „Хаџи Рувим” Лајковац у сарадњи са Oсновном школом „Миле Дубљевић”. Циљ одржавања Сајма науке била је популаризација науке и  научног стваралаштва, подстицање иновативног размишљања кроз радионице и експерименте који су извођени уживо у жељи да се смањи јаз између науке и школе. Манифестацију је свечано прогласила отвореном Сузана Јанковић, директорка Културног центра „Хаџи Рувим”.

Ученици су уз подршку својих наставника и учитеља сами изводили експерименте и припремали изложбе и презентације. Интересантне теме испричане су на занимљив начин, уз поруку како  науку можемо  користити у свакодневном животу. У садржајима фестивала уживала су деца свих узраста. На сајму су вршени огледи из хемије, биологије, физике, географије...

Стручно веће биологије на челу са Косаном Грчић учествовало је у реализацији активности везаних за екологију. Посетиоци су имали прилику да погледају и чују занимљиву  презентацију о последицама глобалног загађења животне средине. Ученици осмог разреда су говорили о значају рециклаже, израђивали предмете од папира, рециклирали дневне новине. Истакли су значај селекције отпада, избацивање пластичних кеса из употребе, делили присутнима еколошке поруке.

Манифестације je затворена у четвртак програмима из хемије, српског језика и историје. Наставница Станица Милошевић са својом Историјском секцијом, ученицима 7. разреда и 8/3 са својим предметним наставником српског језика Соњом Миловановић реализовали су угледни час на тему Хaјдуци. На часу су имали и занимљиве госте. Туристичка организација општине Лајковац учествовала је у организацији угледног часа на тему хајдука. Гости су ученике на веома занимљив начин упознали са хајдучким животом,одевним предметима, гусларским песмама. Харамбаша је уз гусле интерпретирао неколико песама из овог тематског круга и објаснио разлику у гусларком десетерцу и осмерцу. Публика, а и сами ученици учесници угледног часа,  пажљиво су пратили предавање јер су имали прилику да уживо гледају једног харамбашу и барјактара и слушају гуслара.

У настави историје   треба тежити  интердисциплинарном и мултидисциплинарном  приступу  успостављајући везе са другим сродним  предметима,  као што су српски језик, географија, ликовна и музичка  култура,грађанско васпитање,верска настава,  свакодневни живот у прошлости... Чињеница је да се исти садржаји у историји и сродним предметима не обрађују у исто време, што отежава корелацију у обради новог градива. Могућност за међупреметну сарадњу и заједничку обраду неких тема пружју секције и додатна настава.

Наставним планом и програмом предмета историја и српски језик  предвиђени су часови обраде и утврђивања наставне јединице „Хајдуци и ускоци”. Идући у сусрет Сајму науке у Лајковцу, историјска секција коју чине ученици VII разреда се одлучила за ову тему. Задатак је био да се изради презентација у  PowerPoint  програму која би пратила сценски наступ ученика VIII разреда. Овој теми су посвећена 3 часа.

Са ученицима је обновљено знање о положају Срба у Османском царству, узроцима хајдуковања, свакодневном животу хајдука, формирање и организовање хајдучких чета, просторно и временско деловање, улога хајдука у подизању Првог српског устанка. Задатак да се уз помоћ литературе и интернета пронађе што више података о хајдуцима, слике о њима, занимљиви текстови, хајдучке песме, пословице, изворне песме је успешно одрађен па се могло приступити изради презентације.  

Ученици подељени у више група су креирали презентације у програму  PowerPoint на заједничку тему „Хајдуци". Израда презентације са приређеним текстом с насловима и поднасловима, уз додавање фотографија, звука, аудио записа и анимационих ефеката  требало је да допринесе поучности, али и атрактивности презентације.Приликом реализације ученици су користили технике и принципе претходно научене и усвојене на часовима техничког и информатичког образовања и информатике и рачунарства. Улога наставника је била да контролише и координира рад група, не мешајући се у идеје ученика при изради презентације. У завршном делу израде представници су изложили  рад својих група.  Договорено је да представници група и наставник формирају жири који ће изабрати најбољи рад који би требао да представља  секцију на Сајму науке.

 

Туристичка организација општине Лајковац учествовала је у организацији угледног часа на тему хајдука.

Гуслар

Жице су направљене од тридесет упредених коњских длака, као што је случај и са струном гудала. Гудало се користи тако што се повлачи по затегнутим жицама, производећи оштар и драматичан звук, који је изузетно експресиван. Гусле спадају у инструменте за које је потребно велико умеће свирања. Саме гусле састоје се од музичке кутије која је пресвучена животињском кожом на коју се надовезује дугачак врат на чијем завршетку је изрезбарена животињска (најчешће коњска) или птичија (најчешће орао или соко) глава.

При свирању, тело гусала се полаже на колена (у крило), док дугачак врат придржава длан једне руке.

Гусле су играле важну улогу у историји српске епске поезије будући да су гуслари – народни певачи, опевали догађаје из националне историје вековима, све док ти текстови нису коначно записани. Већина песама говори о временима отоманске владавине и националне борбе за независност. Напорима Вука Караџића многе српске епске песме записане су и сачуване већ у раном 19. веку. У неким књигама и публикацијама се спомиње податак да су српске гусле дочекале Фридриха Првог Барбаросу када се у 12. веку састао у Нишу са српским владаром Стефаном Немањом, где му је Немања понудио помоћ српске државе у крсташком рату. Кажу да је Барбароса био задивљен звуком гусала и пјевањем уз њих, па се много интересовао око појединости везаних за гусле.

Касније се на гуслама срећу ликови националних јунака, а није случајно што се праве од јавора, јер јавор као дрво има симболику у српској претхришћанској религији и означавао је култ предака. Такође се уз гусле славе преци.

Такође, Срби који су мењали веру и примали ислам, били су задржали обичај опевавања својих муслиманских јунака уз гусле. Данас се овај обичај код њих готово изгубио.


Остале слике можете погледати овде.

Основна школа "Миле Дубљевић"

Светог Саве 3, 14224 Лајковац
тел. 014 / 3431-300
факс 014 / 3431-336
е-пошта: oslajkovac@ptt.rs

- О школи
- Запослени
- Секције
- Календар
- Обавештења
- Фото галерија
- Видео галерија
- Документа
- Е-учење
- Контакт
© 2012 ОШ "Миле Дубљевић", Лајковац