80. ВУКОВ САБОР
<< Архива вести

У Тршићу код Лознице одржана је завршна свечаност 80. Вуковог сабора, најстарије културне манифестације у Србији, која се традиционално од 1933. године одржава у част реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића.

Наставници српског језика и четрдесет пет ученика V, VI, VII и VIII разреда матичне школе и ИО из Боговађе 15. 9. 2013. године посетили су Вуков сабор. Са платоа железничке станице кренуло се у 8.00h. Прва дестинација коју смо посетили био је манастир Троноша.

Малу паузу и освежење направили смо као прави потомци код Чесме девет Југовића. У Тршићу смо одгледали културно-уметнички програм и посетили Вукову кућу.

Химном Вуку, која се 80. година пева на саборишту у Тршићу и пригодним речима учесницима од домаћина, градоначелника Лознице Видоја Петровића, почела је завршна свечаност Вуковог сабора у Тршићу.

„Вук је био покретни универзитет, покретна скупштина ка европским културама“, рекао је Видоје Петровић, објаснивши смисао саборовања у својој уводној речи.

„Сматрали смо да су најлепши споменици које можемо Вуку подићи љубав и интересовање које ћемо посветити језику, науци, младима. Ми данас саборујемо, не да бисмо хвалили и величали Вуков допринос нашој култури. Он је попут Светог Саве довољно признат, као мало ко од нашег рода. Ми саборујемо да бисмо мало више и себе објаснили и уздигли на путу којим се у модерном добу све теже корача  кроз беспућа и искушења“.Овогодишњи беседник на Вуковом сабору био је академик Душан Ковачевић, по многима највећи српски живи драмски писац.

"Вуков сабор је од оснивања 1933. године преживео неколико држава, државних уређења. Вук Караџић је пропутова целу Европу у коју жури данашња Србија и разговарао са најзначајнијим људима тог времена. Пре скоро два века Вук је био цењенији и поштованији у Европи него што смо ми данас...Надајмо се да ћемо се призвати памети и да ћемо пре небеског бити мало и овоземаљски народ. Није лоше живети на овоме свету, ако је живот пристојан“, рекао је Ковачевић.

Најснажнији утисак на све присутне оставила је завршна представа  изведена на отвореној сцени „ Деветсто петнаеста – трагедија једног народа“ по тексту Бранислава Нушића, а у копродукцији Крушевачког позоришта, Народног позоришта из Ниша и лозничког Центра за културу.

Представа је једно потресно сведочанство о тешкој судбини српског народа која боли и после свих година које нас деле.

Завршној свечаности Вуковог сабора присуствовали су представници Владе предвођени министром просвете Томиславом Јовановићем, Скупштине Србије, војске и полиције, Српске православне цркве и Вукове задужбине.   

За Лајковац смо кренули у 15.00 и стигли у 17.20. Ученици су били задовољни и превозом и програмом који су тај дан одгледали.

Слике можете погледати овде.

Основна школа "Миле Дубљевић"

Светог Саве 3, 14224 Лајковац
тел. 014 / 3431-300
факс 014 / 3431-336
е-пошта: oslajkovac@ptt.rs

- О школи
- Запослени
- Секције
- Календар
- Обавештења
- Фото галерија
- Видео галерија
- Документа
- Е-учење
- Контакт
© 2012 ОШ "Миле Дубљевић", Лајковац