УГЛЕДНИ ЧАС НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ, РАЗВОЈ ЈЕЗИКА И ПИСМА
<< Архива вести

У оквиру Дечје недеље, под геслом  „Градимо мостове међу генерацијама за радост сваког детета', одржан је Фестивал науке у ОШ „Миле Дубљевићˮ у Лајковцу. Фестивал је намењен широј публици у циљу пружања увида у науку, кроз радионице и експерименте ученика, предавања, изложбе дечјих радова.

Као и ранијих  година, учешће на Фестивалу  су узели ученици осмог разреда са наставницом Соњом Миловановић и ученици 7. разред, чланови  историјске секције, са наставницом Станицом Милошевић. Они су одржали угледни час 6. 11. 2017. године у мултимедијалној учионици.

Тема заједничког угледног часа гласила је „Развој језика и писмаˮ.  Ученици су осмислили квиз  о развоју језика и писма у свету и код нас у  облику  презентација: Путовање кроз историју језика, настанак писма и материјала на којима се писало;  асоцијација, квиз питања, мапа путовања, танграма; занимљивих  игара ‒ Напиши датум свог рођења као у време Немањића, Напиши  стих своје омиљене песме или пословицу старом азбуком; 'фотографиши се ' са Ћирилом и Методијем и много других креативних игрица.

Циљ је био да да час буде оригиналан и креативан  и да се подсетимо наученог и проширимо већ стечена знања; да развијемо  критичко мишљење и  усвојимо научни погледа на свет, посебно да развијемо радозналост и истраживачки дух, машту и стваралачке способности ученика.

Веома је важно  развити  љубав код ученика према матерњем језику и неговати  потребе за његовим очувањем, пратећи га од настанка до данашњег дана и неговати  поштовање  према значајним појединцима за развој српског језика.

Корелација  наставног програма српског језика и историје је неопходна  како би ученици у целости сагледали  време и друштвене прилике  почетка историјског развоја писмености у свету као и код нас. Уочили  етапе у развоју српског језика. Упознали се  са Вуковом реформом језика, писма и правописа и  са значајем Мркаљевог рада на реформи српског језика.

Циљ је и подстицање на самосталан рад са уџбеником и компјутером, овладавање вештином коришћења интернета  у учењу и образовању, стицање способности  за проширивање знања уз помоћ информационих технологија.

Час је почео кратком најовом активности. Наставнице су упознале присутне са садржајем часа. Чланови прве  групе су  презентацијом о развоју језика и писма упознали  присутне са тематиком часа.  Групе  су прво сажетим и прецизним  описом презентовале   садржај рада  своје групе и тако упознале присутне шта могу научити и како се забавити ако посете њихову групу. Игре су осмишљене тако да не захтевају дуг временски период за решавање тако да су  ученици из свих  група и присутни ученици и наставници  могли упознати са радом  група и уживати у оригиналним идејама које су осмислили ученици.

Ученици су  у завршном делу часа изнели  своја запажања и оцену часа: да ли је био занимљив и користан; да ли су на забаван начин размењујући знања научили нешто о развоју језика и писма...

Час је био занимљив. Презентације, квизови и остале осмишљене активности су сажето приказале једну веома широку област  Историју језика. Сарадња више група из  два одељења осмог разреда  и историјске секције ученика 7. разреда је била одлична. Није било празног хода, свака група је могла приказати своје активности и видети активности других група. Час је био посећен и од стране других наставника и ученика. На овом часу је била присутна група ученика азиланата из Боговађе. Чак су и они пронашли неку корисну и занимљиву игру.

Слике можете погледати овде.

  Наставнице: Станица Милошевић и Соња Миловановић

Основна школа "Миле Дубљевић"

Светог Саве 3, 14224 Лајковац
тел. 014 / 3431-300
факс 014 / 3431-336
е-пошта: oslajkovac@ptt.rs

- О школи
- Запослени
- Секције
- Календар
- Обавештења
- Фото галерија
- Видео галерија
- Документа
- Е-учење
- Контакт
© 2012 ОШ "Миле Дубљевић", Лајковац