ДАН ДЕВОЈЧИЦА
<< Архива вести


Дан девојчица је међународна манифестација која има за циљ да се девојчице/девојке оснаже да приликом одабира својих професија и будућих занимања руководе личним интересовањима, способностима и талентима и превазилазе родне стереотипе.

Тог дана девојчице  посећују компаније, институције или средње школе да увиде могућности, изазове и перспективе образовања и рада у занимањима у којима су жене у мањој мери заступљене.

Ученице 7/2 ОШ „Миле Дубљевић“ са одељењским старешином посетиле су  у четвртак, 26.04.2017. године Borverk eurotrade,  компанију која се бави производњом и продајом пет предформи и боца од којих се дувањем добијају боце жељених облика.

Девојчице су имале прилику да обиђу сва радна места и да разговарају са запосленима, али највише времена су провеле са возачем виљушкара Иреном Марковић. Питале су Ирену многа питања и на свако питање добиле брз и јасна одговор. Ирена је јака жене, жена која се бави  „необичним занимањем“, она је возач ваљушкара. Овом машином, тешком неколико тона, манервише са невероватном лакоћом. Она је неко ко воли свој посао.

На питање да ли је то занимање за које се школовала, одговорила је да није, да је радила у производњи за машином и да је тај посао захтевао доста стајања и био статичан, да јој је овај посао занимљивији јер се увек нешто дешава, увек је у покрету,  и да воли свој посао. Ирена каже да кад се нешто воли, онда и није тешко и да би опет кад би морала да бира, одабрала ово занимање. Едукацију јој је омогућила фирма у кoјој ради. Прошла је све тестове.

За овај посао се мора бити здрав, спретан,  окретан, имати добар вид и рефлексе. Ирена је имала све то, а фирма јој је омогућила да дође до жељене квалификације. Ирена је објаснила ученицама да процес образовања увек траје и да радник ако жели, може и да се преквалификује. Саветовала их је да размишљају о свом будућем занимању, уче и развијају код себе одговорност, јер без одговорности нико не може бити добар радник.

Оне најсмелије су одлучиле да седну у виљушкар и осете део радне атмосфере која је Иренина свакодневица.

 Ова посета им је била веома интересантна. Рад у фабрикама није резервисан само за мушкарце данас се много разликује од онога каквим га замишљамо – производни погони су чисти, не захтева се много физичког рада и углавном се рукује компјутеризованим машинама. Ученице су виделе да у једној фабрици треба много стручних профила: инжeњера, економиста, менаџера, технолога...

Овај обилазак може имати утицај на ученице  приликом одлучивања коју средњу школу да упишу. Драго  им је што су  виделе како се праве боце о којима никада нису размишљале  како су производе.

Основна школа "Миле Дубљевић"

Светог Саве 3, 14224 Лајковац
тел. 014 / 3431-300
факс 014 / 3431-336
е-пошта: oslajkovac@ptt.rs

- О школи
- Запослени
- Секције
- Календар
- Обавештења
- Фото галерија
- Видео галерија
- Документа
- Е-учење
- Контакт
© 2012 ОШ "Миле Дубљевић", Лајковац