ЧУВАРИ ПРИРОДЕ ПОВОДОМ ДАНА ШУМА
<< Архива вести

Међународни дан шума обележава се 21. марта, на дан пролећне равнодневнице на северној хемисфери,односно јесење равнодневнице на јужној хемисфери.

Шуме су најразноврснији екосистеми на Земљи и фактор који утиче на стабилност свих осталих екосистема.

Станишта су за биљне и животињске врсте, регулишу водни режим, имају значајну улогу у спречавању поплава,ерозије и клизишта.

За људе шуме имају изражен социоекономски значај,утицај на повећање квалитета животне средине, живота становништва.

Шуме су чувари биодиверзитета, геофонда, значајан извор сировина за привреду, важне су у исхрани, туризму, лову, хемиској индустрији, бродоградњи.

У Србији има 30 посто површине под шумом, 2.254.000 хектара (државне шуме 53% , приватне 47%, садрже 49 врста дрвећа са 40 лишћарских и 9 четинарских) .

Да би се шуме заштитиле неопходно је спречити њихово загађивање, претерано коришћење-непланска сеча, стара и болесна стабла уклонити, пошумљавати и подмлађивати шуме, заштитити од пожара, поштовати закон, а од непроцењиве вредности је образовање, правилна информисаност и еколошка свест.

Чувари природе, ученици биолошке и еколошке секције ОШ ,,Миле Дубљевић,, у Лајковцу са другарима из вртића ,,Лептирић,, у Лајковцу, бројним акцијама у природи обележиће Дан шума. Сређивањем школског дворишта, обиласком оближње шуме, постављањем кућица и хранилица за птице као и садњом нових садница, формирањем ружичњака учиниће да природа у нашем окружењу буде место за уживање деце и одраслих.

,,ЧОВЕК МОЖЕ ДА ЖИВИ БЕЗ ХРАНЕ 5 НЕДЕЉА, БЕЗ ВОДЕ 5 ДАНА, А БЕЗ ВАЗДУХА 5 МИНУТА.”

Слике можете погледати овде.

Чувари природе, биолошке и еколошке секције ОШ ,,Миле Дубљевић” у Лајковцу

Основна школа "Миле Дубљевић"

Светог Саве 3, 14224 Лајковац
тел. 014 / 3431-300
факс 014 / 3431-336
е-пошта: oslajkovac@ptt.rs

- О школи
- Запослени
- Секције
- Календар
- Обавештења
- Фото галерија
- Видео галерија
- Документа
- Е-учење
- Контакт
© 2012 ОШ "Миле Дубљевић", Лајковац