ШКОЛСКА СЛАВА 2016/2017. ГОДИНЕ
<< Архива вести

    

Највећа радост током прославе Савиндана је чин ломљења славског колача у којем, са свешетеницима, учествују и ученици. За њих је то велика част.

„Срцем хтео снове да распева,

душом хтео птице да натпева,

на ломачи остао је јачи.

На лицу му видим Студеницу,

јаву плео и снове исплео.

Свети Сава претке васкрсава.ˮ

У Oсновној школи „Миле Дубљевићˮ Лајковац богатим програмом, чију су основу чинили игрокази, рецитације и песме, ученици и наставници, уз славски обред, прославили су школску славу Светог Саву. Кличући првом српском архиепископу и утемељивачу школства, светосавци су показали сву своју креативност, стваралаштво и таленте и поручили да ће увек следити трагове великана.

Прослава је почела ломљењем славског колача. Домаћин славе ове године је била учитељица Снежана Трајковић. Школску славу ученицима и наставницима честитао је старешина лајковачке цркве протојереј-ставрофор Тома Матић: „Драги ученици и наставници, срећна вам школска слава! Нека Свети Сава донесе сваку срећу, здравље и радост свим ученицима, наставницима и свим запосленим у овој школи!“

Након ломљења славског колача Химном Светом Сави почео је програм обележавања школске славе. Директорка школе честитала је свима празник и пожелела да га прослављамо још много година у миру, здрављу и срећи. „Драги гости, поштоване колеге и ученици, част ми је да вас поздравим и да вам пожелим свима срећну славу! Данас све школе у Србији прослављају свог просветитеља. Радосни смо и поносни на дело Светога Саве и желимо да достојно прославимо нашу славу, јер српски народ у својој историји нема значајнију личност од Светог Саве. Kако је рекао Милован Витезовић: У укупној историји српске културе посебно се издвајају две личности, два велика стожера – Сава Немањић и Вук Караџић. Сава Немањић је утемељитељ духовне историје Срба, а Вук Караџић обновитељ.

Дело Саве Немањића јесте дело да се народ српски препознаје у својој држави, у свом уверењу, у свом језику, у својим законима и у својој правди. Трајност овога дела које одређује место под звездама, велика је потврда трајности људске наде. Величина тог дела обавезује нас да га и зовемо Свети Сава.

Славећи Светог Саву славимо себе, стремимо највишим вредностима које потврђују један народ. Сам спомен на Светог Саву обавеза је народа да све што је изборио и сачува. Не заборављајући Светог Саву и његово дело, ми мислимо на будућност народа и наших поколења.

Свети Сава је памћен и слављен неколико векова, а заборављан је и прећуткиван неколико деценија. Оправдано је слављен, неоправдано прећуткиван. Био је то покушај да се пресече вечна нит историје. Покушај очито није успео, јер и за атеисте српског народа дело Светог Саве мора бити светиња .ˮ

И ове године су наши ђаци били вредни и спремили свечани програм, учествовали у ликовном и литерарном конкурсу, уредили тематску изложбу у холу школе, трудили се да на овај начин укажу поштовање нашем светитељу и просветитељу. На овај начин учимо наше младе да цене традицију и истинске вредности нашег народа. Учимо их да прво науче да воле и поштују свој народ, како би могли да воле и поштују и друге народе.ˮ

Чланови драмске секције Весела дружина вредно су радили на припреми савинданске свечаности. Сви ученици много поштују Светог Саву и веома се интересују за обележавање дана када се присећамо првог српског учитеља и просветитеља. Потврда томе је да ученици сваке године желе да учествују у културном програму, рецитују и певају о Светом Сави и да се радују ломљењу славског колача.

 Уручене су награде и похвале учесницима ликовног и литерарног наградног конкурса Траговима великана. Прво место на ликовном конкурсу освојио је ученик Дамјан Симић (II-2), друго место Софија Вујичић (II-3), треће место Тамара Ранковић (IV-3). Похвале за учешће на ликовном конкурсу добили су: Андреа Вујичић (II-2), Срђан Остојић (IV-2), Анита Проданић (II-1), Вукашин Тодоровић (IV-3) и Доротеа Савић (II-2). Посебну награду за групни рад, добили су ученици III i IV разреда издвојеног одељења ОШ "Миле Дубљевић" у Пепељевцу. Похвалу за литерарни рад, добила је ученица 8/1 Тијана Ранковић

За калиграфске радове, који су овом приликом били изложени у холу ОШ "Миле Дубљевић", похваљене су ученице седмог разреда: Ана Јолачић 7/3, Тијана Лучић 7/3, Катарина Мартић (7/3), Јована Вуковић (7/3), Ивана Нинковић (7/3), Алкександра Матић (7/3), Милица Ђурић (7/3), Анђела Панић (7/3), Јована Р. Петровић (7/2), Ана Јовановић (7/2), Невена Радованчевић (7/2), Тијана Тејић (7/2) и Маша Митровић (7/2).

 

Свечани програм поводом Савиндана одржан је и у подручним школама у Боговађи и Бајевцу и свим издвојеним одељењима где је такође сломљен славски колач.

Остале слике можете погледати овде.

Аутор Соња Миловановић

Основна школа "Миле Дубљевић"

Светог Саве 3, 14224 Лајковац
тел. 014 / 3431-300
факс 014 / 3431-336
е-пошта: oslajkovac@ptt.rs

- О школи
- Запослени
- Секције
- Календар
- Обавештења
- Фото галерија
- Видео галерија
- Документа
- Е-учење
- Контакт
© 2012 ОШ "Миле Дубљевић", Лајковац