САЈАМ НАУКЕ И ТРКА ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИНСТВО2016
<< Архива вести

Ове године се Сајам науке под слоганом „Учествуј и тиˮ одржао у холу наше школе упоредо са Дечјом недељом у периоду од 3. до 7. октобра.

Ученици су са својим учитељима и наставницима сваког дана у међусмени организовали ревију добрих идеја – како би одређене наставне садржаје представили на што занимљивији начин. Сви који су имали прилику да буду део сајма – било као учесници или посетиоци уживали су у чаролији коју су стварали експерименти, огледи, представе и вежбе које су приказиване. Било је то драгоцено искуство за све и добра прилика да се изађе из учионица и школских клупа и на непосредан и емпиријски начин усвоје нова знања.

Школа се захваљује наставницима и учитељима који су учествовали са својим ученицима на овом Сајму науке, уложили свој труд и ентузијазам и учинили га вредним пажње у жељи да као такав прерасте у традицију.

 • Милени Ивковић, Драгани Перић и Ани Живковић (Тема: Оглед)
 • Гордани Петровић и Иванки Алексић (Тема: Архитектура и грађевинарство)
 • Вери Теофиловић, Данијели Томић и Иви Крушкоња (Тема: Стварање дугиних боја)
 • Љиљани Лучић (Тема: Наших руку дело)
 • Радмили Милентијевић (Тема: Огледи)
 • Васи Симоновићу и Гроздани Ковачевић (Тема: Урнебесна физика)
 • Јелени Гавриловић и Ани Пајић (Тема: The Beatles)
 • Дијани Поповић (Теме: Облици рељефа и Индија)
 • Косани Грчић и Јелени Срећковић (Вежба: Рециклажа)
 • Александри Милосављевић (Вежба: Рециклажа и Вежба: Изоловање DNK из јагода)
 • Александри Јагодић (Тема: Издвајање биљних пигмената папирном хроматографијом)
 • Снежани Вићентић (Тема: Занимљива географија – мириси, ритмови, лепе речи, интерактивна представа)
 • Соњи Миловановић, Милошу Милијановићу и Станици Милошевић (Тема: Стварање старословенског језика – Мисија Ћирила и Методија)
 • Мири Вујковић и Данијели Негић (Тема: Руска култура и обичаји)
 • Данијели Лаловић (Тема: Огледи – нижи разреди)
 • Живану Радићу (Тема: Огледи – вулкани, торнадо, крас)

Захвањујемо се и доктору Драгану Суботићу који је одржао предавања на тему Полно преносивих болести за ученике осмог разреда, библиотекарки Марини Пажиновић и целој стручној служби на свакој врсти подршке у реализацији овогодишњег сајма.

Поводом Дечје недеље и ове године је, Соња Миловановић, координатор Подмлатка Црвеног крста, организовала традиционалну „Трку за срећније детињство“ у време трајања Дечје недеље, у среду 5.10.2016. године. Слоган трке је и ове године: „Имамо циљ – дођи на старт“. Сама трка има пре свега хуманитарни карактер, а не такмичарски значај. Ђаци и наставници су поново показали да су окренути здравим стиловима живота и хуманости. Окупљени испред Спортског центра ученици од 1. до 8. разреда дошли су на старт и  кренули ка хуманом циљу.

Главна подршка учесницима били су, уз њихове другаре, учитеље, наставнике и подмлатка Црвеног крста, наставници физичког васпитања који су организовали ову „Шетњу за срећније детињство“, а након шетње у хали Спортског центра организовали су занимљиво спортско надметање у дисциплини надвлачење конопца, где су своје снаге одмерили ученици од 5. до 8. разреда. Спортски центар је одзвањао  од дечјих гласова; у атмосфери доброг дружења, фер-плеј навијања, такмичари су уживали у овој старој дисциплини. За своје мало стрије другаре навијали су и њихови млађи другари, ученици нижих разреда. Било је то једно дивно спортско дружење у недељи чији је мото „Нећу да  бригам, хоћу да се играм“.

Трка за срећније детињство” је једна од традиционалних, најмасовнијих и најшире прихваћених реакреативно-хуманитарних активности Црвеног крста намењена подмлатку и омладини. Ова активност има за циљ да међу младима у основним и средњим школама постакне хуманост, промовише здраве стилове живота и пропагира волонтерски рад.

Црвени крст Лајковац складу са календаром активности Црвеног крста Србије организује ову акцију у првој недељи октобра месеца. Млади волонтери наше организације обавештавају ученике основних и средњих школа о трци, начину учествовања и циљу саме манифестације. Цена стартног броја износи 50,00 динара. Циљ ове трке јесте побољшање социјално-материјалног положаја посебно угрожених категорија деце. Начин расподеле прикупљених средстава биће утврђен у договору са руководиоцима подмлатка Црвеног крста у основним школама и у складу са приоритетима који ће бити утврђени од стране посебне комисије Црвеног крста.

Ова акција је била успешна, али се надамо да ће следеће године бити још успешнија и да ће бити испуњена разним спортским активностима, а можда и са понеком наградом.

Основна школа "Миле Дубљевић"

Светог Саве 3, 14224 Лајковац
тел. 014 / 3431-300
факс 014 / 3431-336
е-пошта: oslajkovac@ptt.rs

- О школи
- Запослени
- Секције
- Календар
- Обавештења
- Фото галерија
- Видео галерија
- Документа
- Е-учење
- Контакт
© 2012 ОШ "Миле Дубљевић", Лајковац